V současné době existuje v České republice pouze jeden výrobce, který investoval do nejmodernější mlýnské technologie a to je Mlýn Perner. Tomu nápad vnuklo množství poptávek od zahraničních zákazníků. Nyní mouku Pernerku nabízí na českém i zahraničním trhu.
Klíč tkví v tom, že se drtí celá zrna včetně obalu a získaná „drť“ se potom dále prosévá. Části, které nemají požadovanou hladkost se vrací zpět do mlýna . Zrna se opakovaně melou do té doby, dokud není mouka dokonale hladká. Části zrn také neprochází tak vysokými teplotami jako obvykle, a tak má mouka Pernerka kromě vyššího obsahu vlákniny a množství živin i nižší glykemický index. Pro zajímavost lze uvést, že špaldová celozrnná Pernerka obsahuje 15g a žitná dokonce 16g vlákniny na 100g.
Rodina Pernerů je na trhu víc než 100 let a řemeslu se věnuje již třetí generace. Mouka Pernerka je výsledkem zkušeností předávaných z generace na generaci a zároveň touhy inovovat a zkoušet nové postupy i technologie. Přestože historie mlýna, ve kterém výroba mouky probíhá, sahá až do roku 1420, může být považován za nejmodernější v celé republice. Technologii potřebnou k výrobě hladce namleté celozrnné mouky najdete totiž pouze a jenom v tomto mlýně. Pro zakoupení této mouky však nemusíte až do srdce Českého ráje. Stačí navštívit jeden z běžných obchodních řetězců.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse