Na Salimě probíhala i letos pod záštitou Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů soutěž "Český pekař roku 2010 - Junior" a soutěž "O nejatraktivnější výrobek (v pekařské i cukrářské kategorii). Naši přátelé ze svazu nám prozradili, že se akce účastní 12 mladých talentů. Pod dohledem odborné poroty pak soutěžící museli prokázat dovednost při výrobě chleba, běžného pečiva, vánoček a koláčků. V samotném finále "O nejatraktivnější výrobek" bylo nakonec přihlášeno 14 výrobků a to vše před očima diváků v centru pavilonu P. Obrovský zájem vzbudila akce, ve které šlo o vytvoření rekordu v pletení pletýnek na čas. Na místě vše sledovala i agentura Dobrý den z Pelhřimova, která má na starosti Českou knihu rekordů. V této soutěži bojovalo 6 pekařů a rekord nakonec překvapivě, ale zcela zaslouženě, získal nejmladší pekař junior Milan Štěpánik s časem 4, 40 minut. Zde jsou také výsledky národní soutěže.
„Český pekař roku 2010 – JUNIOR“
1. místo: Jana Tužínová (Střední škola potravinářská a služeb, Charbulova Brno)
2. místo: Milan Štěpáník (Střední průmyslová škola potravinářská Pardubice)
3. místo: Ondřej Franěk (Střední škola hotelová a služeb Kroměříž)
„O nejatraktivnější výrobek“ – pekařská kategorie
1. místo: Pavla Kovářová (výrobek – Chaloupky pod horami), SŠ gastronomie a služeb Nová Paka
2. místo: Bohuslav Kubíček (Smetanova Litomyšl), NOPEK a.s. Vysoké Mýto
3. místo: kol. žáků 3. ročníku (Umělecká pekařina), SOU gastronomie a podnikání Praha
„O nejatraktivnější výrobek“ – cukrářská kategorie
1. místo: Michaela Ratajská (Čokoládová variace), SOŠ a SOU Polička
2. místo: Jana Houšková, Michala Dorotovičová, Hana Klempířová (Cukrářská variace), SPŠP Pardubice
3. místo: Jana Kolenská (Zahrada – Zákoutí klidu a harmonie), SŠ gastronomie a služeb Nová Paka
Pekařské technologie gratulují.
Stánek Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů navštívil nejen náš redakční tým, ale také spousta zajímavých osobností. Nechyběla ani vládní delegace s ministrem zemědělství Jakubem Šebestou, který poděkoval českým vystavovatelům z pekařského a cukrářského oboru. Měli jsme také možnost krátce pohovořit s předsedou svazu panem ing. Jaromírem Dřízalem. Ten zhodnotil přínos této akce, která podporuje toto řemeslo a vynikající výrobky. Ing. Jaromír Dřízal také připomenul neutěšený stav učňovského školství z hlediska malého zájmu o tyto učební obory. I proto je rád, že se konají např. atraktivní soutěže v rámci tohoto veletrhu, které mají přínos nejen odborný, ale i společenský. Stánek Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů pan nazval "ostrůvkem českých pekařů" a všem popřál úspěch nejen v rámci výstavy, ale i v letošním "náročném" roce.
Mezi další zajímavé prezentace patřil rozhodně stánek našeho dalšího partnera a tím je Potravinářská komora ČR. Zde se prezentovalo také několik firem a zajímavá rozhodně byla např. nová sekce pro Biopotraviny. Firka JK Machinery představila super moderní mlýn na celozrnou mouku, Frisch Mann chutné marcipánové figurky a zájem byl také o chlebové děličky a laminační linky u stánku Partech Machinery. Za zmínku rozhodně stojí velké expozice tradičních vystavovatelů, jako jsou Tenart, Diamant (s výbornou koblihou), Topos, Buchler, Kornfeil /vítěz naší soutěže, čtěte zde a mnoho dalších.
V rámci veletrhu byly uděleny i nové značky KLASA. Obdrželo je celkem dvanáct výrobních firem, z čehož dvěma bylo ocenění přiznáno vůbec poprvé. Logo KLASA deklaruje splnění náročných kvalitativních kritérií a na svém obalu jej nese už 1323 výrobků od 227 výrobců. Tato značka kvality pomáhá zákazníkovi při orientaci, že jde o bezpečný a kvalitní výrobek.
V rámci celé akce se uskutečnila řada doprovodných akcí, k nimž patřila i Mezinárodní konference Food Forum. Jejím ústředním tématem byla globalizace potravinářství a zemědělství. Zejména se hovořilo o společné zemědělské politice po roce 2013, která by měla být v této fázi už pro všechny země Evropské unie stejná. Jde především o model přímých plateb. Ten by měl být jednoduchý, dostatečně flexibilní a především dobře vysvětlitelný veřejnosti.
Taková byla letošní Salima a my už se teď těšíme na další. Redakce pekařských technologií děkuje všem vystavovatelům za čas a těšíme se na další spolupráci.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse