Další nová pekárna s vlastní prodejnou je od Palladia coby kamenem dohodil. V pasáži Broadway na Příkopech otevřelo rovněž v září svou další pobočku francouzské pekařství Paul. Po celém světě jich má už okolo 400, nově otevřená prodejna je šestá v Praze. Pekárna láká i na originální svačinky pro školáky. V dřevěné krabičce se kromě sladkých pochoutek skrývá i pravítko. Cena? Netuším, ale pro běžné školáky to asi nebude.
Peče se tu osm druhů chleba a šest druhů vlámského chleba. Jako specialitu nabízí chléb s vlašskými ořechy. U nabídky lahůdek by jeden potřeboval slovník - Eclairs, Chou,Framboisier. V nabídce je i Angličanka, což u Frantíků překvapí. Nebojte, Paul není žádný skrytý obchod s bílým masem, ale s opravdovým pečivem. Angličanka je název pro ovocnou pochoutku s jablky nebo s meruňkami. Když už nemůžem Angličany porazit, tak je aspoň sníme, řekli si možná v pekárně Paul.
Štamgastem se u Paula asi nestanu, tuším, že má peněženka by ten nápor asi neustála. Na druhé straně, každá konkurence je dobrá a čas od času není špatné zjistit, co se jí za pečivo v zemi galského kohouta.
Starý pekař nebyl doma, Gruzínec to postaví
S cizokrajnými pekárnami v Praze se vůbec roztrhl pytel. Jednu takovou, s honosným názvem Mansson Bakery, najdete v Bílkově ulici a můžete zde ochutnat například dánské sladké pečivo.
Za opravdovou exotikou se ale musíte vypravit až na pražský Žižkov. Do Koněvovy ulice se nastěhovali Gruzínci a ze své rodné země si prý přivezli i pecaře, který jim zde postavil pravou gruzínskou pekařskou pec. Nezalekněte se vchodu do suterénu a vydejte se na prohlídku. Gruzínský koňak už známe, ale gruzínský chleba? Nechme se překvapit.
Berta v Kozí ulici
Vítejte ve světě pravého pražského kváskového chleba. Tak se představuje pekařství a cukrárna s názvem Bakeshop v Kozí ulici. Chlebu říkají Berta a kromě něj tu vedou bramborový chléb s koprem nebo chléb s rozmarýnem a olivovým olejem. V obou případech zaplatíte za bochník 80 kč. Pokud dostanete chuť na sýrovo-cibulový chléb, připravte si rovných 165 korun českých. Cenově oba dva trumfne pekanový chléb s višněmi a rozinkami, bochník bratru za 350 kč. Na chleba si kupte pomazánku z černých oliv s ančovičkami, sto gramů za 92 kč a s průvanem v peněžence můžete jít domů.
Bokem od turistického centra, poblíž Karlova náměstí, najdete také pekárny se zajímavými názvy. Křupavý rohlíček v Černé ulici, to zní ještě vcelku normálně, ale Lehkomyslná pekárna v Myslíkově ulici? S lehkou myslí vstupte dovnitř a ochutnejte nabídku pečiva z celozrné mouky. Na rozdíl od Bakeshopu jsme v oblasti pro obyčejné lidi a nákup vás tu nezruinuje. A až se začne blížit každoroční šílenství jménem Vánoce, tak si tu můžete nechat upéct vánoční cukroví. Kilo vás přijde na 480 kč a můžete ho samozřejmě předem ochutnat.
Pavel Fojtík
pro redakci PekarskeTechnologie.cz
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse