Angličanka na prodej a Berta v Kozí ulici
  

Angličanka na prodej a Berta v Kozí ulici


Pomalu, ale jistě se začínají v Praze množit malé pekárny s vlastním prodejem. Milovník čerstvého pečiva jen zajásá. U některých to má ale trochu háček. V případě nové pekárny, umístěné od září v prodejně Marks and Spencer, musíte za čerstvým pečivem do nákupního centra Palladium na Náměstí republiky. Kdo dostává z nákupních center kopřivku, jako třeba já, tak má smůlu. Osoby, závislé na nakupování, se ale jistě můžou posilnit například muffinem, doughnutem nebo si dát cookies, než vyrazí na další nákupní kolo. Staromilec jako já možná nepohrdne koblihou.




Další nová pekárna s vlastní prodejnou je od Palladia coby kamenem dohodil. V pasáži Broadway na Příkopech otevřelo rovněž v září svou další pobočku francouzské pekařství Paul. Po celém světě jich má už okolo 400, nově otevřená prodejna je šestá v Praze. Pekárna láká i na originální svačinky pro školáky. V dřevěné krabičce se kromě sladkých pochoutek skrývá i pravítko. Cena? Netuším, ale pro běžné školáky to asi nebude.

Peče se tu osm druhů chleba a šest druhů vlámského chleba. Jako specialitu nabízí chléb s vlašskými ořechy. U nabídky lahůdek by jeden potřeboval slovník - Eclairs, Chou,Framboisier. V nabídce je i Angličanka, což u Frantíků překvapí. Nebojte, Paul není žádný skrytý obchod s bílým masem, ale s opravdovým pečivem. Angličanka je název pro ovocnou pochoutku s jablky nebo s meruňkami. Když už nemůžem Angličany porazit, tak je aspoň sníme, řekli si možná v pekárně Paul.

Štamgastem se u Paula asi nestanu, tuším, že má peněženka by ten nápor asi neustála. Na druhé straně, každá konkurence je dobrá a čas od času není špatné zjistit, co se jí za pečivo v zemi galského kohouta.

Starý pekař nebyl doma, Gruzínec to postaví

S cizokrajnými pekárnami v Praze se vůbec roztrhl pytel. Jednu takovou, s honosným názvem Mansson Bakery, najdete v Bílkově ulici a můžete zde ochutnat například dánské sladké pečivo.

Za opravdovou exotikou se ale musíte vypravit až na pražský Žižkov. Do Koněvovy ulice se nastěhovali Gruzínci a ze své rodné země si prý přivezli i pecaře, který jim zde postavil pravou gruzínskou pekařskou pec. Nezalekněte se vchodu do suterénu a vydejte se na prohlídku. Gruzínský koňak už známe, ale gruzínský chleba? Nechme se překvapit.

Berta v Kozí ulici

Vítejte ve světě pravého pražského kváskového chleba. Tak se představuje pekařství a cukrárna s názvem Bakeshop v Kozí ulici. Chlebu říkají Berta a kromě něj tu vedou bramborový chléb s koprem nebo chléb s rozmarýnem a olivovým olejem. V obou případech zaplatíte za bochník 80 kč. Pokud dostanete chuť na sýrovo-cibulový chléb, připravte si rovných 165 korun českých. Cenově oba dva trumfne pekanový chléb s višněmi a rozinkami, bochník bratru za 350 kč. Na chleba si kupte pomazánku z černých oliv s ančovičkami, sto gramů za 92 kč a s průvanem v peněžence můžete jít domů.

Bokem od turistického centra, poblíž Karlova náměstí, najdete také pekárny se zajímavými názvy. Křupavý rohlíček v Černé ulici, to zní ještě vcelku normálně, ale Lehkomyslná pekárna v Myslíkově ulici? S lehkou myslí vstupte dovnitř a ochutnejte nabídku pečiva z celozrné mouky. Na rozdíl od Bakeshopu jsme v oblasti pro obyčejné lidi a nákup vás tu nezruinuje. A až se začne blížit každoroční šílenství jménem Vánoce, tak si tu můžete nechat upéct vánoční cukroví. Kilo vás přijde na 480 kč a můžete ho samozřejmě předem ochutnat.

 

Pavel Fojtík
pro redakci PekarskeTechnologie.cz


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.