Čerstvý chleba ze skanzenu
  

Čerstvý chleba ze skanzenu

Témata: chléb

Při návštěvě Podorlického skanzenu v Krňovicích u Hradce Králové kromě seznámení se s životem našich pradědů a jejich bydlením můžeme ochutnat i chleba ze staré pece. Je to 10 let, kdy se tady postavila první zvonička. Od té doby vznikl celý soubor stavení - vesnice se statkem, chalupami a technickými památkami. Podorlický skanzen uchovává vesnickou architekturu Královéhradecka a podhůří Orlických hor, dřevěné stavby sem byly přeneseny nebo místní nadšenci postavili jejich kopie.




Stará pec na dřevo nezahálí

Jedním z takových zachráněných domů je i stará roubená škola z roku 1750, do které umístili i tradiční dřevem vytápěnou pec na chleba. Ta se ukázala být zcela funkční, a proto by byla škoda ji nevyužívat. Tak vznikly ve skanzenu „pekařské víkendy“, kdy chléb na ukázku peče s manželkou ing. Václav Záruba, jeden z realizátorů skanzenu. „Pečení pro nás ze začátku byla tak trochu alchymie, protože jsme už nenašli nikoho, kdo by nám prakticky ukázal, jak právě tuto starou pec úplně nejlépe roztopit a udržovat“, vypráví Václav Záruba. A dodává „Ale časem jsme na všechno přišli. Kdyby ale nějaký pekař-nadšenec zavítal do skanzenu a řekl nám k typu pece a jejímu provozu něco více, budeme rádi. Pokud jde o recepty, vycházíme ze starých tradičních návodů na domácí chleby, procházíme staré kuchařské knihy a pátráme po letitých domácích receptech. Pečeme pšenično-žitný chléb z kvásku i z kvasnic.“

 

Ukázkové pečení chleba pro děti

Mimoto v Podorlickém skanzenu učí lásce a úctě k poctivému chlebu i děti. Vytvořili tady celodenní program pro školní třídy, ve kterém se děti seznamují s tradiční výrobou i s praktickou stránkou jeho výroby. A nejen teoreticky: samy si totiž chleba zadělají, upečou a potom i ochutnají. Během pečení pak poznávají historii pečení chleba u nás i ve světě.

 

Začátek nové tradice?

V létě se bude péct pro veřejnost ve Staré škole každý víkend, do té doby budou termíny pekařských dnů uvedeny na webu skanzenu (wwww.krnovice.cz). A první den, kdy je letos možné chleba ochutnat, případně profesionálně poradit a prohlédnout si starou pec, je 1. květen. To vypukne v Podorlické skanzenu Jarmark, tradiční trh starých řemesel zahajující novou sezónu.

Kdoví, možná během doby na tomhle krásném místě vznikne tradice – něco jako přehlídka tradičního kvalitního chleba a jiného pečiva v podání okolních východočeských pekařů. A třeba i nejen těch. V Krňovicích se žádné spolupráci nebrání.


Zaujal vás článek?   


Autor: Alena Gembalová

Čerstvý chleba ze skanzenu
Čerstvý chleba ze skanzenu
Čerstvý chleba ze skanzenu
Čerstvý chleba ze skanzenu
Čerstvý chleba ze skanzenu
Čerstvý chleba ze skanzenu

 



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV