Dnes si připomínáme Světový den chleba
  

Dnes si připomínáme Světový den chleba


Dvacet tisíc českých pekařů dnes může slavit Světový den chleba a připomenout si potravinu tvořící základ lidského jídelníčku už několik tisíc let.




Tuzemská spotřeba chleba mírně klesá, nicméně i tak se jej v České republice denně upeče na více než milion bochníků. Tuzemská spotřeba činí asi 800 tun. Průměrný Čech tedy ročně sní asi 30 kilogramů chleba.

Pekárenský trh v České republice zásobuje 50 velkopekáren. Menších a středních pekáren je zhruba 700. Mezi konzumenty roste zájem o produkty menších provozoven, které svými specialitami oživují nabídku na trhu. Potvrzuje to i Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů. „Nabídka chlebového sortimentu je velmi bohatá, co se týče množství druhů, surovinového složení, originálních tvarů a hmotností a regionálních specialit,“ uvedl předseda svazu Jaromír Dřízal. Podle jeho slov se za posledních 25 let výrazně zvýšila hygiena výroby i distribuce chleba.

Chléb je jako potravina zdraví prospěšný. Slouží jako zdroj vitaminu řady B, vápníku, želena a vlákniny. Ta má preventivní účinky proti civilizačním chorobám, cukrovce, zvýšení hladině cholesterolu a rakovině tlustého střeva.


Zaujal vás článek?   


Autor: Martin Stejskal



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV