Tuzemská spotřeba chleba mírně klesá, nicméně i tak se jej v České republice denně upeče na více než milion bochníků. Tuzemská spotřeba činí asi 800 tun. Průměrný Čech tedy ročně sní asi 30 kilogramů chleba.
Pekárenský trh v České republice zásobuje 50 velkopekáren. Menších a středních pekáren je zhruba 700. Mezi konzumenty roste zájem o produkty menších provozoven, které svými specialitami oživují nabídku na trhu. Potvrzuje to i Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů. „Nabídka chlebového sortimentu je velmi bohatá, co se týče množství druhů, surovinového složení, originálních tvarů a hmotností a regionálních specialit,“ uvedl předseda svazu Jaromír Dřízal. Podle jeho slov se za posledních 25 let výrazně zvýšila hygiena výroby i distribuce chleba.
Chléb je jako potravina zdraví prospěšný. Slouží jako zdroj vitaminu řady B, vápníku, želena a vlákniny. Ta má preventivní účinky proti civilizačním chorobám, cukrovce, zvýšení hladině cholesterolu a rakovině tlustého střeva.
Zaujal vás článek?
Autor: Martin Stejskal
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse