Dny chleba v Pardubicích již po osmnácté
  

Dny chleba v Pardubicích již po osmnácté

Témata: dny chleba

Ing. Stanislav Mihulka, CSc., který za Svaz pekařů a cukrářů připravuje 18. ročník Dnů chleba v Pardubicích, pro server www.pekarske-technologie.cz uvedl: „Firmy, které upečou vítězný Chléb roku či Chléb vynikající kvality, mohou usilovat o uzavření smluv o dodávkách s jedním z nejvýznamnějších obchodních řetězců působících na našem trhu, společností Tesco Stores ČR, která je již třetím rokem partnerem naší soutěže.“




 


Ing. Stanislav Mihulka, CSc., (Svaz pekařů a cukrářů) ve společnosti hostesek serveru www.pekarske-technologie.cz.

 

Dny chleba v Pardubicích se letos konají už po osmnácté. Jak vznikla tato pěkná tradice a čím byla motivována?

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR, který byl založen v roce 1991, od samého počátku své činnosti usiluje o důstojnou prezentaci chleba jako základní potraviny. Významnou součástí akce Dny chleba je pořádání prestižní soutěže výrobců CHLÉB ROKU, jejímž prostřednictvím se udržuje vysoká úroveň kvality českého chleba. Dále tato pekařská slavnost slouží jako připomínka cechovních tradic našich předchůdců a ideální místo pro výměnu zkušeností a načerpání nových poznatků o vývoji v oboru mezi pekařskými odborníky.

Jako místo konání soutěže Chléb roku v kombinaci s výstavou dodavatelů surovin, přípravků strojů a zařízení pro pekaře a cukráře a odborným seminářem byly vybrány Pardubice. Nikoli náhodou – město disponuje vhodným zázemím v podobě výstaviště IDEON či reprezentativním prostředím pardubického zámku, kde probíhá vyhlašování výsledků soutěží. A v neposlední řadě zde sídlí Střední škola potravinářství a služeb, kterou prošly celé generace pekařských odborníků. Zde také probíhá hodnocení soutěžních vzorků chleba.

 

Na co se mohou letos návštěvníci těšit?

Program 18. ročníku Dnů chleba bude opravdu bohatý. Kdo zavítá 7. června na pardubické výstaviště IDEON, nebude rozhodně litovat. Záštitu nad letošní akcí převzal ministr zemědělství P. Bendl, slavnostního zahájení se zúčastní hejtman Pardubického kraje R. Martínek, primátorka města Pardubic Š. Fraňková a řada dalších významných hostů. Celkem letos očekáváme okolo 350 účastníků – bude to po veletrhu MBK největší pekařská akce v letošním roce.

V rámci slavnostního ceremoniálu proběhne i akt „svěcení chleba“, který bude celebrovat biskup královéhradecký J. Vokál.

Zájemci o novinky z oblasti pekařských strojů, surovin a služeb mohou shlédnout výstavku dodavatelů, která nabídne prezentaci 35-40 firem. Odpolední odborný seminář bude příležitostí pro vystoupení zástupců partnerských firem J4, Pfahnl Backmittel a Tesco Stores ČR. Také další přednášky a krátké obchodní informace se budou točit kolem nových trendů v technologii výroby chleba, surovinách či ve strojích nebo zařízení.

 

Připravuje se i letos soutěž v souvislosti s akcí?

Bez soutěže CHLÉB ROKU si snad Dny chleba ani nelze představit …Také letos proběhne v kategoriích „Konzumní chléb“ a „Řemeslný chléb.“ O vítězství zpravidla soupeří přes 50 soutěžních vzorků chleba, které reprezentují to nejlepší, co současná tuzemská „pekařina“ může nabídnout.

 

Jaká jsou kritéria soutěže a kdo se může přihlásit?

Do soutěže se může přihlásit každá členská pekárna. Soutěž probíhá podle propozic, které na 100 bodové stupnici hodnotí kvalitativní parametry chleba, jako je vzhled, tvar, objem, dále posuzují kůrku a střídu chleba a zejména pak jeho vůni a chuť. Vzorky hodnotí komise složená z 11 nezávislých odborníků, kteří jsou certifikováni nezávislou senzorickou laboratoří VŠCHT Praha. V soutěži nejde však jen o vítězství, chleby, které dosáhnou hranice vysokého bodového hodnocení, si každoročně odnesou ceněný titul „Chléb vynikající kvality“.

 

Jaké jsou ohlasy na Dny chleba?

Jedná se bezesporu o jednu z nejvýznamnějších oborových akcí. Letos navazujeme na úspěšný veletrh MBK v Brně, který byl největší přehlídkou novinek v oboru. Příjemné prostředí výstaviště IDEON v Pardubicích umožňuje intenzivní výměnu zkušeností. A tak řada obchodních jednání, započatých v Brně, zde může dospět do zdárného finále.

 

Jakou zpětnou vazbu přinášejí Dny chleba pekařům? Přesněji, odpoví jim například na otázku, o co budou mít zákazníci největší zájem?

Firmy, které upečou vítězný Chléb roku či Chléb vynikající kvality, mohou usilovat o uzavření smluv o dodávkách s jedním z nejvýznamnějších obchodních řetězců působících na našem trhu, společností Tesco Stores ČR, která je již třetím rokem partnerem naší soutěže. Čísla loňských a předloňských prodejů jednoznačně vypovídají o prospěšnosti této spolupráce pro naše členské pekárny – zalistování v takto významném řetězci přináší dobrou perspektivu odbytu. Tesco se navíc postará o náležitou propagaci oceněných chlebů ve více než 200 prodejnách po celé ČR …

 

V poslední době se v médiích objevila zpráva, že Češi začínají upřednostňovat cenu potravin před jejich kvalitou. Budete o této otázce diskutovat v Pardubicích?

Téma způsobu nabídky a podpory prodeje chleba je velmi diskutované a určitě zazní i na letošních Dnech chleba v Pardubicích. Věc však není tak jednoznačná, jak naznačujete v otázce. Zákazník samozřejmě rád nakupuje levný chléb a pečivo (a obchodníci na tento sortiment rádi lákají spotřebitele k dalším nákupům a nejen potravin), ale stejně jako např. u vína roste skupina náročnějších zákazníků, kteří jsou za kvalitní pekařské výrobky ochotni si připlatit. Na příkladu farmářských trhů vidíme, že roste poptávka po kvalitních tuzemských potravinách – to je velká šance pro výrobce kvalitního chleba. Je pro nás potěšující fakt, že o akci projevují velký zájem i nákupčí obchodních řetězců – získat dodavatele kvalitního chleba je pro ně totiž velká konkurenční výhoda. A i pekaři si začínají uvědomovat, že stejně tak důležité jako kvalitní chléb vyrobit, je dobře jej propagovat a prodat za dobrou cenu. Hlavně v oblasti marketingu mají totiž čeští pekaři ještě velký prostor pro zlepšování.

Letošní Dny chleba v Pardubicích jistě přinesou zajímavé náměty a ukážou cestu, kterou se bude ubírat další vývoj pekařského oboru. Proto by žádný z významných hráčů na pekařském trhu neměl 7. června v Pardubicích chybět.

 

Ing. Stanislav Mihulka, CSc.
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR
www.svazpekaru.cz


Zaujal vás článek?   


Autor: Světla Prokešová



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV