Evropská komise navrhuje snížit teploty při pečení chleba. Důvodem je akrylamid
  

Evropská komise navrhuje snížit teploty při pečení chleba. Důvodem je akrylamid


Regulace karcinogenní látky akrylamid, kterou zavádí nařízení Evropské komise, vyvolalo rozruch i mezi pekaři. Na listině nevhodných výrobků, které akrylamid obsahují, byl totiž i český chléb a další pečivo. Testy Potravinářské komory ale prokázaly, že chléb vyhovuje. Vyšší podíl akrylamidu obsahují pouze připálené výrobky.




Český chléb se objevil na černé listině regulovaných výrobků Evropské komise. Byl tak rovnou mezi hranolky, sušenkami a dalšími produkty. To vyvolalo velký rozruch mezi pekařskými svazy v celé Evropě. Jako řešení pro snížení podílu akrylamidu, doporučuje Evropská komise pečení chleba za nižších teplot. Podle Svazu pekařů a cukrářů to však není technologicky možné.

Svaz pekařů a cukrářů společně s Potravinářskou komorou si proto nechal vypracovat testy na přítomnost akrylamidu v pečivu i chlebu. Z testů vyplývá, že ve většině případů je množství akrylamidu výrazně nižší, než kterou byla porovnávací hodnota. Svaz pekařů a cukrářů v tiskové zprávě uvádí: „Testy ukazují, že dobře upečeného, tedy nepřipáleného chleba či pečiva se kauza akrylamid nijak netýká.“

 

Jak vzniká škodlivý akrylamid?

Škodlivý akrylamid vzniká převážně při tepelné úpravě potravin na 120 oC. Typickým zástupcem jsou smažené bramborové lupínky, hranolky či pražená káva. Tyto potraviny, respektive nadlimitní množství obsaženého akrylamidu se snaží Evropská komise regulovat.

 

Jednotná pravidla neplatí pro všechny

 Tradiční belgické hranolky, které pořídíte jen pár kroků od bruselského sídla Evropské unie, dostaly výjimku a budou se moct dále připravovat. Boj proti akrylamidu je celozápadním trendem. Například v americké Kalifornii nařídil tamní soud zavést na praženou kávu varovné nápisy, které spotřebitele varují před rakovinou.

 

Nadlimitní množství akrylamidu obsahuje pouze připálené pečivo

Český chléb a další pekárenské produkty obsahují nadlimitní množství akrylamidu pouze pokud je pečivo připálené. „To by si poctivý pekař či prodejce nedovolil prodávat, a to jednoduše proto, že by si jej většina lidí nekoupila. V českých pekárnách tak na škodlivý chléb či pečivo nenarazíte. Produkty s přehledem splňují evropské normy,“ komentoval výsledky testů pro server iDnes Jaromír Dřízal, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů. Čeští spotřebitelé by se proto nadlimitního obsahu akrylamidu v čerstvém pečivu neměli obávat.


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce

Evropská komise navrhuje snížit teploty při pečení chleba. Důvodem je akrylamid

 



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV