A že tento vliv nebude zanedbatelný, je jasné snad každému. Podle údajů Českého statistického úřadu činila průměrná cena vejce v 2. týdnu letošního roku 2,74 Kč, zatímco v 11. týdnu to bylo již 5,11 Kč. Průměrná cena vaječné melanže, tedy směsi čerstvých bílků a žloutků ošetřené pasterizací, vzrostla dle Jaromíra Dřízhala, předsedy Podnikatelského svazu Pekařů a cukrářů v České republice, ze 45 Kč na 65 Kč. „Velká pekárna může měsíčně spotřebovat dvě tuny melanže. To znamená dopad třeba 500 000 korun za rok. A to už je velmi výrazný zásah,“ uvedl Dřízal.
Pro některé malé a střední podnikatele v pekařském a cukrářském oboru může být neustálé zdražování nákladových položek likvidační. „Pekaři i cukráři chtějí nabízet kvalitní produkty, ale to v dnešních podmínkách vyžaduje i zvýšené náklady," řekl Jaromír Dřízhal.
Jak Jaromír Dřízhal dodal, nejen pekaři, ale i cukráři se dlouhodobě potýkají s neustálým růstem nákladů, zdražuje pšeničná i žitná mouka, olej, máslo, mák, cukr, zdražují energie a pohonné hmoty, dokonce i obaly. Vejce jsou tedy pouze další položkou na seznamu.
Jak ale uvedl exkluzivně pro portál pekarske-technologie.cz obchodní ředitel firmy Ovotrade Libor Černý, ceny vajec v letošním roce nemají obdoby od 90. let, kdy tato společnost vstoupila na trh. I proto některé menší pekárny hledají pro své produkty vaječné náhražky. “Co se týče úbytku zákazníků, jednalo se především o menší zákazníky a malé pekárničky. Hledali, možná i nadále hledají, náhražky. Existují náhražky vajec, které vůbec nemají s vejci nic společného. Jsou vyrobeny v jiných závodech z naprosto jiných surovin. Krachování firem jsem ale nezaznamenal.”
Zaujal vás článek?
Autor: Kristýna Maková
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse