Ve francouzské Normandii začali používat na pečení první solární pec v Evropě. Zasloužil se o to bývalý solární inženýr Arnaud Crétot, který se rozhodl spojit tradici francouzského pečení s moderním a udržitelným přístupem. Na svůj chléb používá lokální suroviny, používá výhradně kvásek a jeho pec využívá sluneční energii. Chléb se potom zákazníkům rozváží na kole.
Pec samotná má 69 zrcadel, která odrážejí sluneční záření přímo do pece, čímž se pec ohřívá. Maximální teplota v peci je 350° Celsia, což na pečení úplně stačí, protože chléb vyžaduje teploty kolem 250°. Pekař však musí být ostražitý, protože délka pečení je odvislá od intenzity slunečního svitu a může se lišit i o půl hodiny.
Arnaud se inspiroval v Indii, kde poprvé solární pec spatřil. Solární pečení však hojně využívají například i v Africe.
Průkopníků, kteří nad pečením přemýšlejí z různých úhlů je však mnohem víc a stále jich přibývá.
Zákazníci se tedy mají na co těšit.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse