Když se pokrok snoubí s tradicemi
  

Když se pokrok snoubí s tradicemi

Témata: modernizace

V pekařství se v poslední době objevuje současně několik trendů. Jednak je to všudypřítomná modernizace pekařských technologií, na což se specializuje také firma futurpol.cz, dále je to návrat k tradičním lidovým recepturám a technologii výroby a v neposlední řadě je to udržitelnost. Opravdovým umem je potom spojit vše zmíněné dohromady. Že to nejde? Na to je jen jedna odpověď. Kde je vůle, je i cesta.




Solární pec

Ve francouzské Normandii začali používat na pečení první solární pec v Evropě. Zasloužil se o to bývalý solární inženýr Arnaud Crétot, který se rozhodl spojit tradici francouzského pečení s moderním a udržitelným přístupem. Na svůj chléb používá lokální suroviny, používá výhradně kvásek a jeho pec využívá sluneční energii. Chléb se potom zákazníkům rozváží na kole.

Pec samotná má 69 zrcadel, která odrážejí sluneční záření přímo do pece, čímž se pec ohřívá. Maximální teplota v peci je 350° Celsia, což na pečení úplně stačí, protože chléb vyžaduje teploty kolem 250°. Pekař však musí být ostražitý, protože délka pečení je odvislá od intenzity slunečního svitu a může se lišit i o půl hodiny.

Arnaud se inspiroval v Indii, kde poprvé solární pec spatřil. Solární pečení však hojně využívají například i v Africe.

 

Příklady spojení tradice a modernizace u nás

 

  • Jedním z předních představitelů je pekárna Zemanka, která je průkopníkem cirkulárního pečení a vyrábí například z odpadu po zpracování ovoce nebo z kávové sedliny chutné sušenky. Cirkulární pečení tedy napomáhá udržitelnosti maximálním zpracováním surovin. Na to vše je však potřeba moderní technologie, která zpracování do formy finálního produktu usnadní a urychlí. Některé výrobky by bez ní ani nevznikly.

 

  • Dalším dobrým příkladem je Mlýn Perner, který má jako jediný v republice technologii na namletí hladké celozrnné mouky. Mouka si tímto zpracováním zachová nutriční hodnoty a vysoký obsah vlákniny.

 

Průkopníků, kteří nad pečením přemýšlejí z různých úhlů je však mnohem víc a stále jich přibývá. 

Zákazníci se tedy mají na co těšit.


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce

Když se pokrok snoubí s tradicemi

 



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV
Futurpol - dodáváme a servisujeme ucelená řešení pro pekárenské a potravinářské provozy a surovinová hospodářství.