Žitná zrna jsou podobná pšeničným, mají však výraznější chuť a hutnější strukturu. Co je však obzvláště důležité, nutriční hodnota žitného pečiva je podstatně optimističtější než u výrobků ze pšenice. Obsahuje notnou dávku vlákniny, železo, vápník, draslík, zinek, vitamin E a B. Obsah těchto prospěšných složek potom závisí na kvalitě a typu použité žitné mouky. Průměrně však jeden plátek žitného chleba obsahuje pro představu například 2,7 g bílkovin, 2 g vlákniny, 5% denní dávky železa a 7,5% denní dávky vitaminu B6.
Svým vysokým obsahem vlákniny dodává žitné pečivo pocit sytosti a tlumí tak chuť k jídlu. Vláknina se zase postará o dobré trávení. Navíc mají produkty z žitné mouky nízký glykemický index a tím udržují pod kontrolou i hladinu krevního cukru.
Tyto vlastnosti žitného pečiva jsou široké věřejnosti již většinou známé. Méně známým faktem však je, že žito obsahuje i fytoestrogeny, které prokazatelně pozitivně ovlivňují hormonální rovnováhu a vyrovnávají hladinu estrogenu.
Žitné pečivo si tedy zákazník může vychutnat, i když dodržuje zdravou životosprávu a bez výčitek jej může zařadit do svého jídelníčku. Stále je však potřeba počítat s tím, že i žitné pečivo obsahuje lepek a je tedy zapotřebí jisté střídmosti a vzhledem k obsahu sacharidů je lepší ho konzumovat v ranních hodinách nebo při fyzickém vytížení i v průběhu dne.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse