První místo v kategorii Nejlepší klasický bochník získala pekárna ENPEKA ze Žďáru nad Sázavou, cenu udělila odborná porota v rámci 29. ročníku soutěže Dny chleba v Pardubicích. Žďárská pekárna získala ocenění i v předchozích letech. V letech 2014, 2015, 2016 si odneska ceny za řemeslný chléb a klasickou šumavu.
Ladislav Unčovský považuje za správné ukázat, že po celé republice se peče dobrý chleba. Jeho pekárna ho peče klasicky z kvasu, kmínu a mouky. Kvas ale v současnosti zpracovávají pomocí počítačového řízení, díky tomu vznikne kvas na míru a dokáže si udržet stálou kyselost.
Klasický bochník chleba, s nímž pekárna ENPEKA v soutěži uspěla, se prodává čím dál tím méně. Lidé velké chleby moc nekupují z důvodu ekonomické situace. Častěji kupují pečivo a chléb, které zvládnou sníst a nemusí zbytky vyhazovat. Řetězce na tuto situaci reagují a chleby půlí a čtvrtí. Pekárna nezvažuje přechod k menším hmotnostem, bylo by to proti charakteru chleba. U chleba totiž platí, že čím větší kus těsta, tím je větší možnost rozvinutí chuti chleba.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse