Jedním z preferovaných návrhů je takzvaný systém Nutri-Score, který již některé země EU používají. Přední strana obalu by dle tohoto návrhu byla označena barevným „semaforem“ a písmeny A-E, kde A a B jsou dva různé odstíny zelené, C je žluté a písmena D a E jsou značena červeně. Světle zelené A by tedy označovalo ty nejzdravější, zatímco tmavě červené E ty nejméně zdravé potraviny. Každý zákazník by potom věděl, že potraviny z kategorie A a B mají vysokou výživovou hodnotu a jsou tak neopomenutelnou součástí každodenní výživy. Konzumaci potravin ze skupiny E by potom měl zákazník ideálně ve stravě omezit.
Zavedení takového značení by uvítali zákazníci i výživový poradci. Nebylo by třeba zvlášť zkoumat obsah cukrů, tuků a různých „éček“. Pro rychlou orientaci by postačilo zkontrolovat „semafor“.
Na nový systém se již nyní připravují mnohé velké potravinářské firmy a změny zavádějí ještě než nový systém vejde v platnost.
Pekaři jsou naopak proti „semaforu“ a vidí v něm jen další byrokracii, která by jim komplikovala práci. Navíc je možné, že by zákazníky mohla třeba výstražná červená odradit od voňavého koblížku nebo křupavého škvarkového pagáče.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse