Pekárenský obor je v ohrožení. I přestože obchodní řetězce prodávají rohlíky za 1,90 Kč a více, pekárnám zaplatí výkupní cenu sotva v podobě nákladů. A přitom prostor pro mírné zdražení nejen rohlíků tu stále ještě je. Pečivo je v České republice páté nejlevnější v Evropské unii.
Spotřebitelské ceny chleba se v současné době pohybují nad 22 Kč za kilogram, letos na jaře se ceny zvýšily na 24 Kč za kilogram. Pod hranicí 20 Kč bylo možné kilo chleba koupit naposledy před šesti lety. Kilogram bílého pečiva lze pak v letošním roce pořídit za více než 45 Kč.
Náklady pekařům rostou, avšak výkupní cena pečiva zůstává stejná. Letos se na vyšších vstupech podepsala sklizeň obilovin, která byla oproti loňskému roku nižší o 13 %. Bohužel část obilí byla sklizena ve velmi špatné kvalitě, která není vhodná pro potravinářské účely, což sebou nese opět náklady navíc.
Mimo jiné hrozí, že sklizeň z Česka bude prodávána za vyšší ceny do Polska, Slovenska a Maďarska, kde se farmáři letos potýkají s opravdu velkou neúrodou.
Jen neúroda a špatná sklizeň za vyššími výrobní náklady ale nestojí. Problém tkví i v nedostatečném počtu pracovníků. Pekařství je velmi náročným oborem a mladí lidé se do provozování pekáren nehrnou.
V neposlední řadě kromě chybějícího počtu pracovníků dělá pekařům vrásky i stále se zvyšující minimální mzda. Právě kvůli ní nezbývají peníze na mzdy zkušených a kvalifikovaných zaměstnanců.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse