Pekaři z jihu Čech začali balit i rohlíky. Propouštět nechtějí
  

Pekaři z jihu Čech začali balit i rohlíky. Propouštět nechtějí


Výrazně zvýšený zájem o balené pečivo registrují obchody i pekařské společnosti v celé České republice. Jednou z nich je pekárna DK OPEN z Jindřichova Hradce, která kvůli tomu dokonce začala balit část produkce klasických rohlíků.




Lidé balené pečivo začali vyhledávat kvůli obavám ze šíření koronaviru, byť se možnost přenosu přes nebalené pekařské výrobky nikdy neprokázala. Podle jednatele DK OPEN Vojtěcha Kabeše se poptávka u pečiva částečně přelila, zejména u chleba.

Jiná situace ale nastala u rohlíků. „U těch nastal pokles, jak se začalo zveřejňovat v médiích, že se to může přenášet přes nebalené pečivo. Začaly růst prodeje baleného chleba, tím jsme nahradili ztrátu u nebaleného, ale u rohlíků je pokles a řetězcový trh nám začal omezovat objednávky na jemné pečivo jako buchty," uvedl Kabeš.

 

Velký výpadek tržeb ve vlastních prodejnách

I přes krátkodobou zvýšenou poptávku po pekařských produktech v prvních dnech po vyhlášení nouzového stavu, se nyní musí potýkat s ekonomickými dopady. V síti prodejen DéKáčko, kterou firma provozuje, ji klesla poptávka až o dvě třetiny.

Společnost má přes 250 zaměstnanců a ty si chce zatím udržet. Musela ale omezit některé agenturní pracovníky. Někteří zaměstnanci také vybírali starou dovolenou, případně zůstali doma na ošetřovném. Firma zároveň musela škrtat ve svých investičních plánech.

 

Denně upečou 6,5 tun chleba

DK OPEN vyrábí pekařské a cukrářské produkty, celkově nabízí přes 350 druhů výrobků. Ve svých pekařských provozech v domovském Jindřichově Hradci a nedalekém Táboře denně upečou 6,5 tuny konzumního chleba.

V roce 2018 měla DK OPEN čistý obrat ve výši 183 milionu korun. Přibližně tři čtvrtiny z toho tvoří odběry z obchodních řetězců a kamenných prodejen potravin. Čtvrtinu pak generuje vlastní síť jednadvaceti prodejen DéKáčko na jihu Čech. Tyto prodejny s kavárnou zásobuje DK OPEN vlastními zákusky a tržby v nich klesly po zavedení vládních omezení až o dvě třetiny. Svůj cukrářský provoz tedy firma musela upravit na poloviční výkon.

Společnost DK OPEN byla založena v prosinci roku 1992 při privatizaci pekařského provozu v Jindřichově Hradci. V roce 1994 se rozšířila o provoz na výrobu jemného pečiva a cukrářských výrobků. Svými výrobky zásobuje více než 500 stálých odběratelů.


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce

Pekaři z jihu Čech začali balit i rohlíky. Propouštět nechtějí

 



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV
Futurpol - dodáváme a servisujeme ucelená řešení pro pekárenské a potravinářské provozy a surovinová hospodářství.