Hlavní pekařka Liudmila Krakhmalova se pekařskému řemeslu vyučila v Dánsku. Jak uvedla v rozhovoru pro magazín Forbes „Studovala jsem ekonomii, protože mě bavila matematika, ale potřebovala jsem být neustále v pohybu, který potřebuji, a to ekonomie neměla. Po prvním roce jsem si prostě řekla, že budu mít vlastní pekárnu, i když jsem netušila, kdy a kde.“ Liudmla se narodila v Rusku, její manžel v Dánsku. Potkali se v Praze, ale později se přestěhovali do Dánska a Liudmila přemýšlela, co tam bude dělat. „Už když jsem byla malá, tak mě bavilo péct a myšlenka vlastní pekárny pořád někde v hlavě byla, tak padla volba na tuto školu,“ vypráví. Pekařinu studovala tři roky a sedm měsíců, přičemž tři roky zároveň strávila na praxi v pekárně. Po studiích odjela do Francie, aby si na půl roku vyzkoušela pekařinu na úplně jiné úrovni vysoké gastronomie v tříhvězdičkové michelinské restauraci Le Petit Nice Passedat šéfkuchaře Géralda Passedata v Marseille.
Před návratem do Prahy si ještě odskočila na cukrářský kurz do Španělska, aby své vzdělání doplnila. S manželem věděli, že pekárnu chtějí otevřít v Praze, ale jak sama Liudmila v magazínu Forbes přiznává, nebyla úplně připravená na minimálně patnáctihodinový pracovní den a denní jednotvárnost. Protože je jejím vzorem dánský přístup, dbá na to, aby všechno bylo přírodní a suroviny ideálně místní. K pečení používá čerstvou mouku mletou na kameni z mlýna kousek za Prahou. Dalším důležitým postupem je dobrá fermentace, která dodává pečivu specifickou chuť, barvu a trvanlivost
V obchodě koupíte sladké i slané pečivo z croissantového a brioškového těsta, bagety a několik druhů chlebů. Kváskový není jen chléb, obsažený je ve všech těstech, ať už kvůli chuti, nebo delší trvanlivosti. V průběhu roku se na pult dostávají i sezonní věci. U baget to je momentálně smažená cibule nebo česnek nebo v croissantovém těstě sýr a lanýž. Kromě klasických i plněných croissantů si v pekárně můžete koupit tradiční Danish, který je pro dánské pekárny něco jako český rohlík.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse