Manželé Kameníkovi se před odchodem do penze živili jako profesionální šlechtitelé. Paní Ludmila se zabývala šlechtěním brambor, zatímco její manžel Josef byl vedoucím šlechtitelské stanice. Po odchodu do penze se manželé společně pustili do šlechtění kmínu. Jejich výzkum trval dlouhých třináct let.
Nyní se vynaložené úsilí dočkalo úspěchu. Manželům Kameníkovým se podařilo vyšlechtit novou odrůdu kmínu, kterou pojmenovali Kamín. Jméno nové odrůdy nese stopy šlechtitelů. „Kmín je tam jasný a mezi to je vražené A – po Kameníkových,“ říká Josef Kameník.
Od nové odrůdy kmínu očekávají pěstitelé vyšší výnosnost. Zkrátka nepřijdou ani prodejci, zpracovatelé kmínu či pekaři, neboť odrůda Kamín splňuje podmínky chráněného označení původu. Český kmín.
Na trh bude kmín odrůdy Kamín uveden nejdříve za dva roky. Během příštího roku bude kmín vysazen na poli u obce Maleč na Vysočině. Samotná výnosnost nové odrůdy bude záviset také na počasí, protože výnosnost kmínu, stejně jako u mnoha jiných plodin, snižuje sucho. Podle pěstitelů bude obecně letošní sklizeň kmínu horší. „Po loňském suchu vidíme řidší porosty a i nažky jsou drobnější,“ dodává agronom Josef Linhart ze Zemědělského družstva Maleč.
Kmín je ceněným kořením, jehož pěstování má v české krajině silné kořeny. Koření se používá nejen v gastronomii a pekařství. Kmín se mimo jiné využívá k výrobě olejů, sirupů a tinktur, které napomáhají při nachlazení a dýchacích obtížích.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse