https://www.traditionrolex.com/18
Pekárny se dočkají nové odrůdy kmínu. Po 13 letech ji vyšlechtili manželé Kameníkovi
  

Pekárny se dočkají nové odrůdy kmínu. Po 13 letech ji vyšlechtili manželé Kameníkovi

Témata: Kmínpekárny

Manželé Kameníkovi z Vysočiny vyšlechtili novou odrůdu dvouletého kmínu. Odrůda splňuje podmínky chráněného označení původu Český kmín. Zajímavostí je, že šlechtění kmínu se podařilo v domácí minilaboratoři. Pěstitelé, pekaři i producenti koření očekávají od nové odrůdy vyšší výnosy. Nový druh kmínu s názvem Kamín bude uveden na trh nejdříve za dva roky.




Manželé Kameníkovi se před odchodem do penze živili jako profesionální šlechtitelé. Paní Ludmila se zabývala šlechtěním brambor, zatímco její manžel Josef byl vedoucím šlechtitelské stanice. Po odchodu do penze se manželé společně pustili do šlechtění kmínu. Jejich výzkum trval dlouhých třináct let.

Nyní se vynaložené úsilí dočkalo úspěchu. Manželům Kameníkovým se podařilo vyšlechtit novou odrůdu kmínu, kterou pojmenovali Kamín. Jméno nové odrůdy nese stopy šlechtitelů. „Kmín je tam jasný a mezi to je vražené A – po Kameníkových,“ říká Josef Kameník.

 

Pěstitelé očekávají vyšší výnosnost

Od nové odrůdy kmínu očekávají pěstitelé vyšší výnosnost. Zkrátka nepřijdou ani prodejci, zpracovatelé kmínu či pekaři, neboť odrůda Kamín splňuje podmínky chráněného označení původu. Český kmín.

 

Odrůdy Kamín se pekaři dočkají za dva roky

Na trh bude kmín odrůdy Kamín uveden nejdříve za dva roky. Během příštího roku bude kmín vysazen na poli u obce Maleč na Vysočině. Samotná výnosnost nové odrůdy bude záviset také na počasí, protože výnosnost kmínu, stejně jako u mnoha jiných plodin, snižuje sucho.  Podle pěstitelů bude obecně letošní sklizeň kmínu horší. „Po loňském suchu vidíme řidší porosty a i nažky jsou drobnější,“ dodává agronom Josef Linhart ze Zemědělského družstva Maleč.  

Kmín je ceněným kořením, jehož pěstování má v české krajině silné kořeny. Koření se používá nejen v gastronomii a pekařství. Kmín se mimo jiné využívá k výrobě olejů, sirupů a tinktur, které napomáhají při nachlazení a dýchacích obtížích.


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce

Pekárny se dočkají nové odrůdy kmínu. Po 13 letech ji vyšlechtili manželé Kameníkovi

 



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV
Futurpol - dodáváme a servisujeme ucelená řešení pro pekárenské a potravinářské provozy a surovinová hospodářství.