Plzeňské Pekařství u Seberů obnovilo svůj provoz. Původní výrobu dříve přerušila demolice budovy
  

Plzeňské Pekařství u Seberů obnovilo svůj provoz. Původní výrobu dříve přerušila demolice budovy


Plzeňský pekař Roman Sebera po roce a půl znovu naplno peče vyhlášený chléb. Za nechtěnou přestávkou stojí demolice stoleté pekárny s původní zděnou pecí. Nemovitost musela ustoupit nové železniční trati.




Původní pekárnu čekala demolice

Pekařství u Seberů dříve působilo nedaleko Domažlické třídy v Plzni. Chléb pečený v původní zděné peci byl vyhlášen v širokém okolí. Pekařství před rokem a půl muselo přerušit svůj provoz kvůli stavbě železniční trati. Z původní pekárny Romanu Seberovi zůstala na památku historická dvířka ze stoleté pekařské pece.  

 

Kvásek udržuje 15 let

Než se Pekařství u Seberů přestěhovalo do nových prostor, pekl jeho majitel jednou týdně chléb v podniku Černá ovce. Tím také neustále oživoval svůj kvas, který bez přerušení udržuje již patnáct let. Stále stejný kvas je základem také jeho nynější produkce na novém místě.

 

Pekařství se přestěhovalo do venkovské usedlosti

Pekařství u Seberů se přesunulo do plzeňské části Božkov. Nově sídlí v památkově chráněné venkovské usedlosti v historickém centru Božkova. Zajímavostí je, že chleba prodávají přímo z okna. Přestože předchozí zděnou pec vystřídala moderní plynová pec, způsob pečení chleba se nemění.

Topení je čistší, ale dřina s chlebem zůstává stejná. Za čtvrt století, co peču, se v tomhle nic nemění. Suroviny a postup zůstávají stejné. Chleba nám pořád pěkně postaru prochází rukama. Když ho děláte s láskou, nezáleží na peci, v jaké pečete,“ vysvětluje řemeslný postup pečení chleba Roman Sebera.

Přestože pětadvacet let Roman Sebera pekl chleba, jehož přípravu dovedl k dokonalosti, nevylučuje, že vyzkouší další druhy pečiva. Přitom pomýšlí na preclíky z chlebového těsta, vánočky či mazance. Plzeňští zákazníci Pekařství u Seberů se tak v budoucnu mohou těšit na rozšíření nabídky. 


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce

Plzeňské Pekařství u Seberů obnovilo svůj provoz. Původní výrobu dříve přerušila demolice budovy

 



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV
Futurpol - dodáváme a servisujeme ucelená řešení pro pekárenské a potravinářské provozy a surovinová hospodářství.