Tři faktory, které ohrožují český pekárenský trh
  

Tři faktory, které ohrožují český pekárenský trh

Témata: pekárny

Pekařina je u nás velmi rozšířeným a širokým oborem. Český pekárenský trh vyprodukuje ročně 575 tisíc tun pečiva a zaměstnává asi 22 600 lidí. Je jen málo zemí na světě, kde se vyrábí takové množství druhů pečiva. Kromě běžného pečiva jako je chléb a rohlíky tu najdete různé koláče, bábovky, buchty, záviny, koblihy nebo třeba jedinečné škvarkové pagáče. Výjimeční jsme také například tím, že používáme i žitný kvas.




1. Na českém trhu je velká konkurence

Skutečnost, že se můžeme pochlubit množstvím pekáren má však i své stinné stránky. O podíl na trhu se totiž dělí nejen pekárny, ale i obchodní řetězce, z nichž některé využívají možnosti dopékání polotovarů a jiné si dokonce pečou své vlastní pečivo. Obchodní řetězce si celkem mohou připsat asi 60 procent celého trhu a o zbytek se dělí 550 pekáren.

 

2. Ceny vstupů rostou

Pekárny bojují i s rostoucími cenami vstupů. Zdražily se pohonné hmoty, energie i suroviny a obzvláště menší provozy čelí existenšním problémům. Pokud se pekaři rozhodnou náklady přesunout na konečného spotřebitele, budou muset zdražit alespoň o 50 procent a klesne jim naopak odbyt. Mnohé pekárny již také musely omezit nabídku produktů, protože zákazníci na rostoucí ceny reagují přesunutím svého zájmu na základní pečivo.

 

Malé a střední podniky budou sice nejspíš moci využít diskutované zastropování cen energií, ale tato pomoc přijde pro mnohé z nich už příliš pozdě. Pekárny, které vlastní síť prodejen a mají víc než 250 zaměstnanců, na zastropování vůbec nedosáhnou. Mají sice možnost žádat  kompenzace energetických nákladů od státu, ale ty jim zdaleka zvýšení nákladů nepokryjí.

 

3. Češi mění své stravovací návyky

Nelze taky opomenout, že mnoho Čechů již nesnídá chleba s máslem a sýrem a na výlet si nevezmou rohlík s paštikou. Mnozí se snaží pečivo omezit či úplně vypustit a jiní se na výletě zastaví v restauraci. Hodně krajanů také začalo péct vlastní pečivo a dokonce si pěstují vlastní žitný kvásek.

Každý z těchto faktorů by měl již sám o sobě na český pekárenský trh velký vliv, avšak dohromady to znamená konec pro množství menších i středních pekáren a zákazník může jen doufat, že tu z chlouby českého pekárenství, jak ho známe dnes, nakonec nezůstanou jen velké průmyslové podniky a dopékané polotovary v supermarketech.


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce

Tři faktory, které ohrožují český pekárenský trh

 



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV
Futurpol - dodáváme a servisujeme ucelená řešení pro pekárenské a potravinářské provozy a surovinová hospodářství.