Za řadou úspěšných obchodů stojí podnikatel Matěj Miro, který před dvěma a půl lety založil i řemeslnou pekárnu V mouce. Podle medailonku otištěném v listopadovém magazínu Pekař a cukrář přemýšlel podnikatel o založení nové pekárny dlouho. „O pekárně jsme uvažovali dlouho, zapadala nám do konceptu. I naše ostatní podniky využívají mouku a obilí, ať už je to pivovar, nebo výroba těstovin, a tak nám přišlo, že pekárna jako další podnik pracující s touto surovinou je hezky doplní,“
Pekárnu otevíral Miro se známým, který absolvoval stáž v pražském Artic Bakehouse. Z počátku trvalo, než se podnik uchytil, rozvoj byl pomalý a postupný a jak sám Miro přiznal, důvodem byla i malá zkušenost s prodejem a marketingem. „Dnes už to navíc není jako před třiceti lety, kdy u nás bylo pole neorané a od prvního dne jste mohli čekat vysoké tržby. Věřím ale tomu, že když něco děláte poctivě a konzistentně, je potřeba tomu dát spoustu času a úsilí. Nakonec se to fakt vrátí,“ dodává.
Po roce provozu zůstal na pekárnu Miro sám spolu se zaměstnanci a kolegy ze sesterských podniků. Ačkoli měl obavy, že budou muset podnik uzavřít, nakonec se celý tým semkl a posouvá úspěšně pekárnu kupředu i bez svého hlavního pekaře. Momentálně je pekárna soběstačně fungující podnik, kterému se stabilně a kontinuálně zvyšují tržby. Ty se od otevření zvedly o čtyřicet procent.
Rozšiřuje se i sortiment a pečivo postupně dodávají i do jiných restaurací. „Nedávno mi volali z vedení jednoho velkého supermarketu, což mi absolutně vyrazilo dech. Tam ale potřebují nějakých pět tisíc chlebů a osmdesát tisíc rohlíků denně, my bychom jim dodali chlebů tak pět a rohlíků osmdesát,“ směje se Miro.
Kouzlem pekárny je jeho prostor a samotné jeho využití. Hlavní pec uvidíte hned u vchodu, tedy se ocitnete ve středu dění, kdy se kolem vás peče, chystá, prodává a příznačně tady mají všichni ruce v mouce. Celá pekárna je provoněna omamnou vůní čerstvého pečiva, které nelze odolat. V sortimentu pekárny najdete řadu kváskových řemeslných chlebů, od vyhlášeného cibulového, který získal ocenění Regionální potravina Královéhradeckého kraje, přes tradičnější kmínový, žitný, nebo s pekanovými ořechy. Naprostým unikátem je chleba mlátový, na který pravděpodobně jinde nenarazíte. „Mláto je vlastně superpotravina a chleba je přirozeně proteinový a se spoustou prospěšné vlákniny. Nápad využití mláta byl můj, ale to, že takto dobře zafunguje, jsme netušili. Je to zdravé, ekologické, ekonomické a co je naprosto zásadní, je to výborné,“ popisuje Miro. Kromě chlebů jsou v pekárně k dostání křupavé rohlíky, bagety, výborné koláče, koblihy a nadýchané loupáky.
Zdroj: Svaz pekařů, Forbes.cz
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse