Letos si však za typickou součást nadílky zákazníci připlatí. Dražší jsou energie, pohonné hmoty i ingredience jako je tuk nebo cukr. Rostoucí ceny vstupů se nejvíce projevují u sladkého sortimentu, který musela nejedna pekárna omezit. Dalším problémem je, když některé suroviny nejsou dostupné. Obzvlášť v případě vícesložkových surovin není lehká substituce, jelikož na obalu je napsáno složení výrobku a například při použití jiné polevy by uvedené údaje neseděly.
Situace na trhu v letošním roce ještě neovlivnila objednávky, a tak pekárny vyrábí stejné nebo i nepatrně větší množství než loni. Rozdíl v ceně by se však mohl promítnout v objednávkách příštího roku, protože je otázkou, jak budou koncoví zákazníci reagovat na zvýšení cen o 30 nebo i 50 procent.
Některé pekárny, které nerealizují externí objednávky, ale pečou mikulášské perníky pouze pro své zákazníky, se letos rozhodly perníky nevyrábět, protože pokud by měly náklady promítnout do ceny, perníčky by si nikdo nekoupil.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse