https://www.traditionrolex.com/18
Zázrak z medu a koření: Od starověkého pochoutkáře k symbolu české tradice
  

Zázrak z medu a koření: Od starověkého pochoutkáře k symbolu české tradice


Pečivo, které přetrvalo věky a zdobí nejen Vánoce. Perník je sladkou kapitolou historie, která promlouvá z kuchyní faraonů i stánků na českých jarmarcích. Jak se z luxusní delikatesy stal symbol tradic?




Perník, jehož počátky sahají až do starověkého Egypta, je příkladem, jak historie a chuť mohou kráčet ruku v ruce. Sladká pochoutka s vůní medu a koření byla v minulosti výsadou bohatých a její výroba byla opředena tajemstvím. Dnes je perník neodmyslitelnou součástí českých Vánoc a jeho výroba ožívá ve školách, dílnách i domácnostech.

Od faraonských hostin k římským patricijům

Historie perníku se začala psát tisíce let před naším letopočtem. Ve starověkém Egyptě se medové těsto předkládalo jako obětina bohům i pochoutka na stolech faraonů. Antické kultury, jako Řím a Řecko, přinesly další inovace – přidávání sušeného ovoce a ořechů vytvořilo sladkost, která byla nejen lahodná, ale také dlouhodobě skladovatelná.

Základním sladidlem byl med, protože cukr byl ještě neznámý. Koření jako skořice, muškátový oříšek nebo zázvor pak dodalo těstu specifickou chuť, která zůstala perníku vlastní až do dnešních dnů.

Středověké umění ukryté v těstě

Do českých zemí pronikl perník jako dovozní lahůdka. Vysoká cena koření z něj činila luxus, dostupný jen pro nejmajetnější vrstvy. V Evropě byl známý jako „peprné těsto“ – původní název totiž odkazoval na používání pepře jako hlavní ingredience.

Od 13. století se v Čechách začali objevovat první specializovaní řemeslníci – cukráři a perníkáři, kteří vyráběli těsto s pečlivostí hodnou alchymistů. Cenné směsi zrání dlouhé měsíce a jejich receptury byly tajemstvím cechů. Dřevěné formy, do nichž se těsto vtlačovalo, přidaly estetickou hodnotu – perníky byly často uměleckými díly.

Pardubice: Město perníku

Od 16. století se výroba perníku v Pardubicích stala nejen tradicí, ale také obchodní značkou. Zdejší perníkáři získali od Viléma z Pernštejna zvláštní výsady a jejich zboží se stalo synonymem kvality. Pardubický perník se postupně stal nejen regionálním, ale i světovým pojmem, který si během první republiky našel cestu až do dalekého Mexika.

Tradice, která voní Vánocemi

V moderní době je perník především symbolem sváteční pohody. Zdobené kousky ve tvaru hvězd, srdcí nebo stromečků zdobí vánoční stoly a připomínají propojení historie s přítomností. Perníková těsta však nejsou jen záležitostí kuchyní – mnoho obcí pořádá dílny a slavnosti, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet tradiční způsoby výroby.

Perník je více než sladkost. Je to odkaz kultur a tradic, které se předávaly z generace na generaci. Ať už se jedná o pečlivě zdobené kousky nebo prosté tvary, každý perníček vypráví svůj příběh – příběh koření, medu a lidské dovednosti.


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV
Futurpol - dodáváme a servisujeme ucelená řešení pro pekárenské a potravinářské provozy a surovinová hospodářství.