Tmavé pečivo je zdravé
Jednou z nejčastějších domněnek, která je bohužel mylná, je právě ta, že tmavé pečivo je zdravější než to světlé. Jedná se o to, že v některých případech je tento druh pečiva dobarvován, aby bylo tmavší a lidé si ho koupili především kvůli jeho barvě. K barvení takovéhoto pečiva se nejčastěji používá například melasa, karamel anebo pražený ječmen.
Opravdové tmavé pečivo, které není dobarvené, je možné poznat především podle ceny, neboť celozrnná mouka je dražší než mouka klasická, a právě díky tomuto faktoru je cena výsledného produktu vyšší. Dále by se v pečivu měla nacházet celá zrna a také by mělo být označeno jako celozrnné.
Světlé pečivo je nezdravé
Mezi opět nejčastější mýty v oblasti pečiva patří také tato, a to že bílé pečivo je nezdravé. Nicméně, kdo ví, co je na ní pravdy. Bílé pečivo sice obsahuje méně vlákniny než pečivo celozrnné, také vás rychleji zasytí, ale na kratší dobu, a také způsobuje vyšší výkyvy hladiny cukru v krvi, protože toto pečivo má vysoký glykemický index.
Na druhou stranu je ale toto pečivo vhodné pro malé děti, jejichž tělo nepotřebuje tak vysoký příjem vlákniny. Na klasické pečivo také můžete narazit například v jídelníčcích špičkových sportovců. Takže byste se bílého pečiva v podstatě neměli vzdávat, jelikož není od věci jej sem tam do jídelníčku zařadit.
Po pečivu se tloustne
Zde velmi záleží na tom, jaký druh a v jakém množství pečivo konzumujete. Pokud si koupíte kvalitní celozrnné pečivo, dostanete do svého těla důležité bílkoviny, vitamíny, železo, vápník a především vlákninu, díky čemuž budete mít dostatek energie. Ani po bílém pečivu nepřiberete, tak jak si mnozí doposud mysleli. Nesmíte jej však sníst nepřeberné množství během jednoho dne.
Cereální pečivo = celozrnné pečivo
K výrobě tohoto typu pečiva se běžně používá celozrnná mouka, nicméně v obchodech se můžete setkat i s pojmy jako je například cereální anebo vícezrnné. Zde se však jedná o pojmy, které jsou zavádějící a nemají s celozrnným pečivem nic společného.
Chléb vydrží déle, než si myslíte
Možná se vám už někdy stalo, že jste si domů přinesli bochník chleba, který do druhého dne zplesnivěl. A z toho důvodu si teď možná kupujete menší bochníky a neskladujete je dlouho. Ale věřte, že u kvalitního čerstvého chleba obavy o jeho trvanlivost nejsou na místě. Naopak, čím déle chléb kyne a čím delší dobu stráví v troubě, tím delší je také jeho trvanlivost.
Moderní doba se zrychlila, a to se projevilo i v pekařství. Doba pečení chleba se zkrátila a v mnoha případech se kvalitní žitný kvásek nahrazuje jinými, rychlejšími variantami. Chléb je tak sice hotový dříve, ale jeho trvanlivost se snižuje. Když si však domů přinesete balený chléb, který neobsahuje žitný kvas a v troubě si pobyl jen chvíli, skutečně vám brzy zplesniví. Ten poctivý z pekárny vám ale vydrží bez problému několik dní a stále bude chutnat skvěle.
Mýty o rozpečeném pečivu
V supermarketech a potravinách se běžně setkáváme s pečivem, které pochází ze zmrazeného polotovaru. Na první pohled, ať už se bavíme o chlebu, rohlících, bagetách, croissantech, koláčcích, nebo sladkém pečivu, nerozeznáte rozdíl mezi čerstvě upečeným a rozmrazeným. Ale jakmile se do nich zakousnete, chuťové pohárky vám prozradí pravdu.
Dále také stojí za zmínku rozpékané pečivo, které se dodává na pulty do supermarketů, jedná se o pečivo, které je do obchodu dodáváno ve zmrazené podobě a prodejce ho předtím, než ho umístí do regálů, musí rozmrazit.
Rozpečené pečivo tedy rozhodně není stejné jako to čerstvé, a to zejména z gurmánského hlediska. Pokud bychom na něj ale nahlíželi z nutričního pohledu, lze říci, že jsou oba druhy identické. Nevýhodou toho rozpékaného je však to, že obsahuje více emulgátorů, a také to, že se brzy stane gumovým.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse