Prvním zmiňovaným důvodem jsou zvýšené náklady. Některé nestandardní náklady se objevily i z důvodu koronavirové epidemie. Jedná se především o pořízení ochranných prostředků, roušek a jiných hygienických pomůcek. Současná situce vedla ke zvýšení provozních nákladů asi o 8%.
Dále jde o náklady na zvýšení mezd, které byly dlouhodobě podprůměrné a je nutno také počítat se zvýšením cen energií, vody a nájmů, nemluvě o vlivu inflace.
Objevují se také odhady zvýšení cen pečiva kvůli zdražení pšenice. Je pravda, že zářijové ceny pšenice už jsou o 200 Kč za tunu vyšší, a to i přesto, že výsledky letošní sklizně jsou z hlediska množství dobré. To ovšem neplatí pro kvalitu pšenice, která je pro pekaře zcela zásadní. Technologické úpravy pro zajištění kvality pečiva potom zvyšují náklady. Nicméně samotné zvýšení cen pšenice nebude mít na konečného spotřebitele až takový vliv, jelikož zdražení tuny pšenice o např. 1000 Kč se projeví na jednom rohlíku zdražením o asi 10 haléřů. Ke všemu mnozí pekaři zatím stále ještě pečou z již nakoupené mouky, jejíž zásoby by měly vystačit alespoň do konce října.
Ceny pečiva ovlivňuje také poptávka na trhu, která v době koronavirové krize značně klesla. Jedním z důvodů je růst popularity domácího pečení chleba.
Vliv měly však také obavy z nákazy koronavirem, jelikož pečivo je v řetězcích exponovaným zbožím. Výsledky testu, který byl proveden na žádost Státní zemědělské a potravinářské inspekce, však potvrdily stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin. Výsledky testů byly negativní.
Drobní výrobci by se kvůli konkurenci v odvětví raději zdražování vyvarovali. Pokud je zákazník na cenu nějakého produktu zvyklý, může být větší růst ceny problém. Ani maloobchodní řetězce ovšem se zvýšením cen nepočítají a plošné zvyšování cen neplánují.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse