V pořadí již 43. Země živitelka je za námi. Co přinesla nového a zajímavého? Našli jste si čas na její návštěvu?
Brány českobudějovického výstaviště se veřejnosti otevřely ve čtvrtek 25. 8. 2016 a během šesti dnů navštívilo věhlasný agrosalon přes 91 000 návštěvníků, a to i ze zahraničí. At už vás zajímal chov zvířat, pěstování rostlin, zemědělská technika, ochrana životního prostředí, alternativní energetické zdroje, novinky v potravinářské oblasti včetně pekařských technologií nebo jste se nechali nalákat na doprovodný program, určitě jste nebyli zklamáni. V pavilonech a na venkovních prostranstvích se prezentovalo 508 vystavovatelů z mnoha zemí. Nechyběly expozice chovatelů, zelinářů, ovocnářů, včelařů, zahrádkářů, rybářů a myslivců. Mnozí jezdí na Živitelku zhlédnout novinky v zemědělské technice. Letos byla přehlídka doplněna o výstavu historické zemědělské techniky.
Součástí agrosalonu byly i letos dvě samostatné výstavy. Ta první, Ekostyl, se věnovala ekologickým technologiím, šetrným výrobkům a alternativním zdrojům energie. Druhou byla Mezinárodní výstava družstevnictví, přinášející informace o aktuálním dění ve družstevnictví výrobním, spotřebním, zemědělském a prezentující úspěšné družstevní podniky včetně jejich výrobků.
V rámci tradičního rozdělení do oborových dnů byla připravena řada seminářů, přednášek a konferencí. Na přípravě odborného doprovodného programu se podílely Ministerstvo zemědělství, Agrární komora ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj a další asociace. Sobota 27. srpna byla spojena s NÁRODNÍMI DOŽÍNKAMI.
Kdo si chtěl udělat trochu jasno v označování potravin, zamířil k expozici Potravinářské a Agrární komory ČR, která prezentovala projekt „Kvalita z Evropy – chutě s příběhem“. Jeho cílem bylo veřejnost seznámit s evropským systémem ochrany názvu potravin a zemědělských produktů, který má své specifické značky.
Pavilon regionálních potravin představil k ochutnání i zakoupení řadu národních a regionálních výrobků, včetně těch pekařských. Chybět nesměla národní značka kvality „KLASA“, dále se prezentovaly značky „Naše Bio“, „Chutná hezky. Jihočesky“, „Český výrobek – garantováno potravinářskou komorou ČR“ a samozřejmě i „Regionální potravina“. Zcela poprvé bylo představeno logo České cechovní normy a potraviny, které toto kulaté označení s českou vlajkou používat. Je mezi nimi několik pekařských výrobků. Na kvalitu dohlíží komise odborníků, výrobky například nesmí například obsahovat zbytečné přídatné látky.
Stejně jako v minulých dvou letech se na Živitelce předávala „Cena prezidenta Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“. Cílem je podporovat české výrobce a motivovat je k inovativnímu přístupu.
Líbilo se vám na Živitelce? Už se můžete začít těšit na příští ročník. Určitě bude opět stát za to.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse