V letošním ročníku o certifikát a plakety opravňující k užívání loga Chutná hezky. Jihočesky bojovalo celkem 48 výrobců, kteří do deseti kategorií přihlásili 136 výrobků. Komise v každé kategorii vyhodnotila tři nejlepší výrobky. Pekařství Cais, které přihlásilo pět výrobků do dvou kategorií, získalo také první místo pro Dvoukváskový chléb, který je složený ze žitného a pšeničného kvasu. Uvedla to agentura ČTK.
“Je to pro nás i naše pekaře ocenění kvality a toho, že to děláme dobře a že to chutná dobře. My už historicky několik takových cen máme, například za Chalupářský chléb, za Žitný chléb nebo koblihu,“ řekla Jana Větrovcová, obchodní ředitelka Pekařství Cais. Firma, která vznikla v roce 1993, zaměstnává 80 lidí, má roční obrat kolem 90 milionů korun. Každý výrobek je z lokálních surovin a vlastního vitálního žitného a pšeničného kvasu.
“Nejvíce výrobků obsahovala kategorie masných a pekařských výrobků. Do soutěže se přihlásilo i sedm nových soutěžících, kteří dodali například zmrzlinu, pivo, med nebo kysané zelí,“ řekla Hana Šťastná, ředitelka úřadu Regionální agrární komory Jihočeského kraje. Někteří z nich dostali i ocenění. Zmrzlina Rumburak Josefa Kortana, který spojil do chuti zmrzliny buráky s rumem, obsadila první místo. Paštika brusinková s mandlemi od Uzenářství Vávra získala třetí místo, pivo Strážská Ema z pivovaru Stráž druhé místo, Jihočeský med z polesí, květový smíšený od Daniela Jírovce druhé místo a Kysané zelí z Hrejkovic od firmy Hřebík H + H druhé místo.
Za 17 ročníků soutěže hodnotili komisaři už 2320 výrobků, a známku Chutná hezky. Jihočesky obdrželo 528 produktů. Cenu mohou získat pouze potraviny vyrobené v jižních Čechách. Značka výrobci zůstává, pokud výrazně nezmění složení. Oceněné výrobky není možné opakovaně do soutěže přihlásit.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse