Za vánoční cukroví si letos připlatíme více, a to kvůli výraznému zdražení některých základních surovin. Ceny másla, ořechů a kakaa meziročně stouply natolik, že výrobci cukroví byli nuceni přehodnotit své cenové strategie. Máslo se stalo o třetinu dražší, čokoláda pak o pětinu. Zatímco cukr a mouka zaznamenaly mírný pokles cen, růst cen másla a dalších drahých surovin tento efekt převážil.
Mnohé pekárny a cukrárny reagovaly mírným zdražením hotového cukroví. Například v Merhautově pekařství, které působí hlavně v Praze a Středočeském kraji, vzrostla cena vánočního cukroví o přibližně pět procent oproti minulému roku. Cena za kilogram zde vychází na 1200 korun. V některých případech mohou ceny vyrobeného cukroví vystoupat až k 1800 korunám za kilogram, což je výrazné navýšení proti předchozím letům.
Rostoucí ceny surovin mají na svědomí kromě inflace také nedostatek některých zdrojů vlivem klimatických změn. Mléčné výrobky jako máslo reagují na vysokou poptávku a rostoucí náklady na výrobu. Ořechy, zejména ty prémiové, podražily kvůli slabším úrodám, což ještě umocňuje tlak na ceny. Kakao zaznamenalo dokonce čtyřicetiprocentní nárůst, což přímo ovlivňuje ceny čokolády.
Navzdory vyšším nákladům lidé v Česku na vánočním cukroví příliš šetřit neplánují. Odhady poptávky po cukroví zůstávají srovnatelné s loňskými čísly. Vánoční tradice pečení cukroví a jeho sdílení na svátečním stole zůstává pro mnohé nenahraditelnou součástí Vánoc. I přes vyšší ceny se tak zákazníci s větší pravděpodobností budou snažit dodržet svou každoroční cukrářskou výbavu.
Vzhledem k rostoucím cenám lze také očekávat větší zájem o domácí pečení jako cenově přístupnější alternativu. Lidé si tak mohou koupit suroviny dle vlastních možností a přizpůsobit si množství či výběr druhů cukroví. Někteří se mohou rozhodnout nahradit máslo margarínem nebo vybrat levnější varianty ořechů. Ovšem klasické druhy cukroví, jako vanilkové rohlíčky nebo linecké, zůstanou i letos nejžádanější, ačkoli je pravděpodobné, že čokoládových polev bude méně.
Pro pečivo jako cukroví se zdražení jeví téměř nevyhnutelné, jelikož provozovatelé pekáren čelí kromě zdražujících se surovin i tlaku na růst mezd. Ačkoli mohou využívat různé strategie pro snižování jiných nákladů, jako jsou energetické úspory, není pravděpodobné, že by plošné ceny cukroví v nadcházejících letech opět klesly.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse