Bezlepkové pečivo bylo samozřejmě vždycky dražší. Zákazníci s celiakií za potraviny měsíčně zaplatili zhruba o tři tisíce korun víc, než běžný spotřebitel. Nyní je však pro mnohé lidi se speciální dietou pečivo nedosažitelné. A není jich málo. V Česku se jedná asi o 100 tisíc osob. I pro ně jsou rohlíky a chléb základními potravinami a běžné pečivo jednoduše jíst nemohou. Navíc slevy na bezlepkovém pečivu se téměř nevidí.
Pokud je nyní pečivo drahé i pro běžné zákazníky, co mají potom říkat ti, kteří ze zdravotních důvodů potřebují již i tak nákladné bezlepkové pečivo? Ano, obyčejný rohlík teď možná přijde na čtyři koruny, ale ten bezlepkový je třikrát až čtyřikrát dražší.
A co ušetřit napečením voňavých dobrot doma, říkate si? Potom si na bezlepkovou mouku připravte přes 100 korun. I když si tedy doma upečete obyčejný chléb, vyjde vás 250 gramů na 55 korun. Ještě před pár měsíci se přitom cena bezlepkové mouky pohybovala okolo 80 korun.
Přestože dieta je pro celiaky jediným řešením, zdravotní pojišťovny na ni nepřispívají. Některé možná nabízí příspěvky na bezlepkové potraviny, avšak jde o částky, které nejsou plošné ani jednotné a jejich získání vyžaduje střádání účtenek a opakované podávání žádostí. Nějaká minimální pomoc tedy existuje, je však naprosto nedostatečná.
Mnozí zákaznící si tedy o bezlepkovém pečivu mohou nechat jen zdát.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse