Celozrnné mouky Pernerky jsou inovativním výrobkem roku 2019
  

Celozrnné mouky Pernerky jsou inovativním výrobkem roku 2019


Získat z obalu obilného zrna jeho nejcennější součásti, tedy vitamíny, vlákninu i minerály, to je základ úspěchu celozrnné mouky rodinné firmy Mlýn Perner Svijany. Jejich Pernerky získaly v říjnu ocenění od Potravinářské komory České republiky. Od ministra zemědělství Miroslava Tomana je na pražském Žofíně přebral jednatel společnosti Daniel Perner.




Konkrétně potravinářská komora ocenila žitné a špaldové celozrnné mouky jako inovativní potravinářské výrobky za rok 2019. Podle Daniela Pernera je největší devízou jejich celozrnných mouk jemnost, s jakou jí dokážou ve Svijanech umlít. „Takovou jemnost umíme v Česku jenom my,“ podotkl.

A právě jemné mletí stojí za tím, proč si mouka drží požadované vlastnosti. „Díky ní se celozrnná mouka chová jako hladká, a k tomu si udržuje benefit vlákniny, minerálů a lepších cukrů,“ uvedl Daniel Perner v rozhovoru pro server idnes.cz.

Aby takové jemnosti Pernerka dosáhla, museli ve Svijanech investovat nemalou částku do technologie výroby. „Přes sto milionů korun,“ počítá Perner. „Velké náklady byly i na vývoj a výzkum. Nám se technologicky podařilo zvládnout mletí vnějšího obalu zrna tak, že u koncového výrobku chybí taková ta obvyklá nepříjemná dochuť. Když obalové částice nejsou jemně rozdrcené, způsobují nahořklou chuť na patře. My je doslova rozbijeme,“ vysvětluje jednatel největšího mlýna v České republice, proč cenu za inovativní výrobek dostala jejich společnost jako první mlýn v historii soutěže.

 

Mouka s roční zárukou

Společnost rovněž klade velký důraz na zdravotní bezpečnost potravin. „V zařízení jsou speciální magnety na odstranění případného kovu, dále optický třídící stroj, který z mletí vyloučí nekvalitní zrno a ostatní nečistoty i speciální filtry proti hmyzu. Díky tomu můžeme dávat na mouku záruku 12 měsíců. To v Česku nikdo neumí,“ pokračuje Daniel Perner.

Celozrnné mouky dnes tvoří přibližně desetinu produkce společnosti Mlýn Perner Svojany. V nejbližší době očekávají, že se jejich podíl zvýší až na pětinu. Může za to hlavně zvyšující se zájem o kvalitu potravin a trendy ve stravování, kdy stále více lidí vyhledává právě celozrnné produkty.

Svijanský mlýn má staletou tradici, nejstarší záznam o jeho existenci se datuje dokonce až do roku 1420. V roce 1933 mlýn zakoupil dědeček současného jednatele Bohumil Perner. Komunisté jej po válce znárodnili, rodina Pernerů jej dostala zpět v restituci v roce 1992 v notně zanedbaném stavu a znovu z něj vytvořila fungující podnik, který dnes zaměstnává pět desítek lidí a denně zpracuje až 500 tun obilí.

 


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce

Celozrnné mouky Pernerky jsou inovativním výrobkem roku 2019

 



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV
Futurpol - dodáváme a servisujeme ucelená řešení pro pekárenské a potravinářské provozy a surovinová hospodářství.