Roste-li cena na straně zemědělců i cukrovarů, ovlivní to celý český pekárenský a cukrářský trh. Ceny sladkého pečiva poletí nahoru, což se v tomto období dotkne citelně především vánočního cukroví, vánočky a dalších tradičních laskomin.
Již v minulých letech ceny těchto oblíbených svátečních produktů rostly, avšak poptávka po nich stoupala také. Výkonný ředitel pekařského svazu Bohumil Hlavatý je však toho názoru, že letošní zdražení přinese cenový šok a pokles poptávky. Počátky tohoto trendu lze u sladkého pečiva pozorovat již nyní. Zákazníci přesunují svou pozornost k základním druhům pečiva, jako jsou tukové rohlíky nebo konzumní chléb.
Ani těm, kteří jsou zvyklí péct si cukroví doma, se však zdražení nevyhne. Za kilogram cukru, jehož průměrná cena se v současné době pohybuje okolo 18 korun, nyní koncový zákazník zaplatí o polovinu víc než před rokem. V posledním měsíci se cena cukru zvedla o neuvěřitelných čtyřicet procent.
Problémem je i celkový nedostatek cukru. Díky restrukturalizaci ze strany EU se uzavřelo mnoho cukrovarů a celá unie teď čelí nedostatku cukru, neb její celková spotřeba je někde kolem 17 milionů tun a roční produkce je maximálně 16 tun. Samozřejmě by se cukr dal dovézt, avšak přední vývozci cukru zaznamenali díky špatnému počasí malou úrodu a export tedy regulují.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse