Pekaři, kteří mají provozovny v regionech, které byly specifikovány v programu Rozvoj, mohli podat registrační žádost o dotace na nákup technologií určených k výrobě pekařských výrobků. I přesto, že je v programu Rozvoj vyjmenováno jen málo regionů, byl o dotace na tento typ investice velký zájem. Tyto dotace nebyly určeny jen pekárnám, ale i dalším malým a středním výrobním podnikům. Celkový počet podaných žádostí byl přes jeden tisíc. Do této soutěže šli ovšem pekaři s velmi malou šancí na úspěch. Rozdělována je pouze 1 miliarda Kč a pokud počítáme s průměrnou odhadovanou dotací na jeden projekt ve výši 4 mil. Kč, znamená to, že ji získá přibližně 250 projektů, a to je méně než čtvrtina z podaných žádostí. A z toho ne všechny budou pekárny.
Ministerstvo podporuje inovace, vezměte si úvěr
Ani výhled pro následující období není pro pekaře dobrý. Vzhledem k tomu, že se v rámci Ministerstva průmyslu a obchodu jedná o jedinou možnost, kterou mohou pekaři využít k získání dotací na nákup technologií a protože se jedná o pravděpodobně poslední výzvu, tak výhled na roky 2013 a 2014 - 2020 není optimistický. Dle dostupných informací by sice měly dotace z EU pro období 2014 - 2020 existovat, ale zda budou směřovat na prostý nákup technologií není jisté. Ministerstvo průmyslu a obchodu ve své strategii konkurenceschopnosti výslovně sobě vlastní strojenou řečí uvádí: „ V oblasti financování inovačních aktivit je Strategie postavena na maximálním možném využití moderních nástrojů podpory inovací, jako jsou zvýhodněné úvěry a záruky, kvalitní služby státních agentur a rizikový kapitál (seed fond). S rostoucím podílem zvýhodněných úvěrů a záruk oproti dotacím na podporu podnikání poroste i role bank v této oblasti. Dotace by měly být k těmto finančním nástrojům poskytovány pouze subsidiárně v případech, kdy se dotační financování ukáže jako efektivnější. Tyto principy Strategie budou zohledněny i při přípravě kohezní politiky ČR 2014+, která v současné době probíhá.“ Z toho jasně vyplývá, že pekařů se dotace týkat nebudou, pokud budou chtít rozvíjet své podnikání, budou muset sáhnout po úvěrech od bank. Celý ministerský dokument obsahuje sofistikovaně podané řeči o podpoře inovací, výzkumu a vývoji, ale aby někdo opravdu myslel na potřeby malých a středních českých firem (a zvláště pak pekařů), to ne. Toto je možné například dokumentovat tím, že peníze na realizaci projektů nejsou poskytovány zálohově, ale až po úhradě všech faktur se zdržením několika měsíců. To vše nahrává bankám, které vesele ždímají peněženky podnikatelů a ukrajují tak významný balík peněz z poskytované dotace.
Výhled pro pekaře bohužel optimistický není a do budoucna s dotacemi z MPO nelze počítat. Pokud nebude samostatný program určený obecně pro potravináře, tak budou vždy na okraji zájmu, a to jak ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu, tak ze strany Ministerstva zemědělství. Bohužel, získat odpověď ministerstva na to, jak Strategie konkurenceschopnosti pamatuje právě na pekaře, se do uzávěrky tohoto článku získat nepodařilo.
O pekaře nikdo zájem nemá
Potravinářský průmysl je poněkud specifický a v zásadě se na pekaře mimo podporované regiony zapomnělo. Ministerstvo zemědělství je nechce, protože se nejedná o prvovýrobu a Ministerstvo průmyslu a obchodu je také nezahrnulo do svých inovačních programů , protože na pečení rohlíků není co inovovat. Jedinou možností na získání dotací na technologie je proto pro pekaře pokusit se využít programy dotující snižování energetické náročnosti provozů.
Ještě je šance získat nějaké peníze
Dobrá zpráva pro pekaře však je, že ještě letos budou moci zažádat z ostatních programů vyhlašovaných MPO, a to z programu Marketing (na podporu exportu výrobků do zahraničí), z programu Nemovitosti na rekonstrukci a přístavbu objektů sloužících k výrobě, dále možná z programu Ekoenergie na zateplování výrobních objektů a snižování energetické náročnosti (tento není dosud vyhlášen) a také případně z programu Školicí střediska (tento program je určený pro vybavení případně výstavbu a vybavení vlastního školicího střediska pro školení a vzdělávání vlastních zaměstnanců), který také není doposud vyhlášen.
Zaujal vás článek?
Autor: Světla Prokešová
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse