Enormní ceny energií a pohonných hmot i rostoucí ceny surovin ovlivňují malé rodinné pekárny i firmy s milionovými obraty. Jen samotné náklady na energie stojí francouzské pekaře od loňského roku několikanásobně víc a zálohy jim lámou vaz. Při přechodu k novému dodavateli energií může tento navíc požadovat zálohy i na několik měsíců předem. Podpora od státu je prý pomalá a nedostatečná. Zatím však alespoň částečně nějaká opatření fungují. Časem budou nejspíš francoužští pekaři čelit ještě větší krizi.
Axel Houri, majitel pekárny v pařížské čtvrti Neuilly-sur-Marne, nyní čelí čtyřikrát vyšším nákladům na energie, pracuje dvacet hodin denně a obává se o budoucnost svého podniku. Ceny vstupů jsou skandální, inflace stoupá, platy stagnují a výhled do budoucna nevěstí brzké zotavení trhu.
Alex nyní pracuje za několik pracovníků najednou, omezil sortiment a dokonce zkrátil dobu pečení, aby pekárnu nemusel zavřít. Pokud by zvýšil ceny přímo úměrně nákladům, stála by jeho bageta v přepočtu téměř 40 korun, přičemž polotovar k dopékání je v supermarketech k dostání za pouhých 7 korun. Zákazník v současné době mnohdy obětuje kvalitu a upřednostní nízkou cenu. Rostoucí náklady na život totiž pociťují i sami spotřebitelé. Alex se tak snaží minimalizovat dopady rostoucích nákladů při zachování kvality, což je velmi nesnadný úkol, o který se nyní snaží pekaři v celé Evropě.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse