Aby mělo plnění požadavků daných legislativou pro provoz pekárny nějaký význam, je potřeba řešit stránku environmentálního managementu pomocí čistší produkce, nikoliv pouze udělat zákonem stanovená neproduktivní opatření. Teprve pak může být plnění zákonem stanovených směrnic a norem pro podnik i ekonomickým přínosem a ne přítěží.
Co je to vlastně čistší produkce? Je to efektivnější využití všech zdrojů a snížení ekologických rizik. Zkrátka je potřeba snížit negativní dopad výroby na naše prostředí.
Tímto se zabývá i Centrum čistší produkce Brno, které již vypracovalo přes 200 projektů u nás i v zahraničí. Projekty čistší produkce se týkají různých podniků v zemědělství i průmyslu, tedy i pekáren. Podívejme se na to, jaký je výsledek některých těchto projektů. Je třeba porovnat investiční náročnost s efektem na životní prostředí a také s ekonomickým přínosem nejen pro daný podnik, ale i pro stát. Pokud by totiž opatření neměla daný efekt, je zbytečné je provádět.
Uvědomme si, že životnost projektů je v ČR minimálně 10 let a jejich ekonomické efekty je proto potřeba násobit deseti, jak po stránce podnikatelského zisku, tak i po stránce daňových efektů. Dále je třeba brát v úvahu to, že ceny materiálových a energetických vstupů stoupají, takže ekonomické efekty jsou v tabulce na spodní hranici.
Podnik | Obor | Investiční náklady | Hlavní environmentální efekty | Podnikový efekt | Příjmy pro stát vzniklé odvodem daní |
---|---|---|---|---|---|
Hepek Brno | Pekárna | 30 302 000 Kč | Roční spotřeba energie snížena o 3084 GJ | 8 508 000 Kč ročně | 1 468 000 Kč ročně |
Adélka Pelhřimov | Mlýnsko-pekárenský kombinát | 12 241 000 Kč | Ročně snížena produkce odpadů o 197 tun | 12 386 000 Kč ročně | 4 444 000 Kč ročně |
Pekárny K+K Blansko | Pekárenská výroba | 25 115 000 Kč | Snížení produkce odpadů potravin | 25 115 000 Kč ročně | 7 786 000 Kč ročně |
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse