Stomilionovou dotaci získala pekárna firmy Beas vyrůstající v Chroustníkově Hradišti nedaleko Dvora Králové. Měla by umět produkovat pět tisíc tun pečiva ročně.
Už v roce 2010 majitelé získali příslib dotace 64 milionů korun, která jim měla pomoci uhradit celkové náklady ve výši 190 milionů. Dalších 22 milionů by firma měla získat na výrobnu jemného pečiva.
České Ministerstvo průmyslu a obchodu a Evropská unie pekárně přislíbily peníze s ohledem na slíbené inovace ve způsobu vytápění pecí a používání kvasu. Řada odborníků přitom upozorňuje, že ve skutečnosti o žádné inovace nejde a postupy se používají už řadu let u desítek jiných pekáren.
Zasahování do volného trhu a veřejná finanční podpora stavby nového zařízení v oblasti, kde jsou dostatečné výrobní kapacity, se nelíbí ostatním tamním pekárnám. Ty založily sdružení Pekaři – severovýchod a už léta usilují o revizi původního rozhodnutí o přidělení dotace.
Dlouho se jim nedařilo získat od státu posudky, na jejichž základně získala firma Beas příslib desítek milionů korun z dotací. Když ministerstvo nakonec uvedlo jména posuzovatelů, ukázalo se, že žádný z nich není pekař a nemá s tímto oborem dostatečné zkušenosti.
Východočeští pekaři se proto obrátili na dva soudní znalce v oboru, kteří jsou držiteli licence ministerstva spravedlnosti. Oba ve svém hodnocení dřívější posudky o inovativním řešení vyvrátili.
Celého případu si všímá Týdeník Echo, který jej nazývá „nejzvrhlejším projektem Evropské unie“. Anotaci článku naleznete na webu Echo24, celý text je pak přístupný pouze v tištěném vydání týdeníku.
Jak uvádí Týdeník Echo, pekaři z dotčeného regionu se s myšlenkou na stavbu nového dotovaného závodu nesmířili a obrátili se na kontrolní výbor Evropského parlamentu známý svým kritickým postojem k plýtvání dotacemi.
Zaujal vás článek?
Autor: Martin Stejskal
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse