Nápad se zrodil, když nastal problém najít dodavatele kvalitního chleba pro Skrbkovy kavárny. Hledal někoho, kdo pečení opravdu rozumí a představoval si spolupráci s některou ze zavedených pekáren. Chtěl především pražit kvalitní kávu. O pečení chleba totiž nevěděl téměř nic. Jednání s dodavateli však nikam nevedlo, a tak se musel tým Kamila Skrbka vrhnout do pro ně zcela neznámého odvětví. Vznikla tak skvělá parta „amatérů“. Kromě bývalého grafika a informatika Kamila se do týmu přidali grafik Luděk a architekt Petr, kteří doplnili již stávající kolegy, cukrářku Martinu a kuchaře Michala a Dominika. Po přečtení mnohých odborných knih, zahraničním kurzu pečení v londýnském E5 bakehouse a mnohých pokusech a omylech se ukázalo, že to nebylo jen nějaké chvilkové poblouznění. Výhodně si tedy zakoupili pec, která zvládne tisíc chlebů za den a z amatérů se tak postupem času stali profíci. Hlavními pekaři jsou dnes Luděk a Petr.
V Londýně absolvoval Kamil Skrbek i kurz pražení kávy, tentokrát společně s baristou Honzou. Dá se tedy říct, že se opravdu snaží nahlédnout za oponu všeho, co dělá a řemeslu porozumět. Čerstvě upečený chleba považuje za úžasnou věc a tvrdí, že pekařina nabízí oproti práci s kávou větší možnost experimentovat a zdokonalovat se. Kromě pekárno-kavárny Alf & Bet na Palmovce má ještě první espresso bar Ema na Florenci a nejnovějším přírůstkem do rodiny je Ema espresso bar v Karlíně.
V nabídce je šest různých chlebů, Američan, Angličan, Dán, Venkovan, Ital a Čech a pravděpodobně se dočkáme i dalších novinek. Peče se z pšeničné i žitné mouky a pro kynutí chleba se většinou používá kvásek, avšak například na „Itala“ je vhodné droždí. Doba kynutí je potom u každého druhu jiná.
K sendviči z kvalitního domácího chleba si potom zákazník může vychutnat i luxusní kávu, například z Panamy, Kostariky či Keni.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse