Podle Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů ovládají pekařský trh ze dvou třetin stále sílící obchodní řetězce. Vyvíjejí tvrdý tlak na nízkou cenu a zároveň chtějí zásobovat sedm dní v týdnu po celý rok. Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů brojí proti této konkurenci, nicméně někteří čeští pekaři ji naopak vítají. „Jen ať je jich víc a víc, přihrávají nám zákazníky," neobává se konkurence Richard Kabát, majitel pražské pekárny.
Pečivo z polotovarů nepoznáte na první pohled
Zákazníci mají zájem o kvalitní a čerstvé pečivo, obchodníci a nejen v supermarketech proto často výrobky dopékají těsně před prodejem. Rozpoznat, zda se jedná o zboží čerstvé nebo připravené ze zamražených polotovarů není pro zákazníka snadné. Nicméně rozdíl poznají již druhý den. Povinnost značit rozpékané a čerstvé pečivo v tuto chvíli prodejci nemají, což je podle svazu pekařů zásadní problém. Na dotaz, o jaké pečivo se jedná, odpověděla prodavačka stánkového řetězce v Praze 4, který inzeruje vždy čerstvé pečivo:„ Ano, je to pečivo z mražených polotovarů." „ Pokud si někdo koupí dopečenou kaizerku k svačině, je to nic proti ničemu, je to jeho volba", hodnotí pražský majitel pekárny Kabát. Domnívá se ale, že je na každém, aby se svobodně rozhodl, za co utrácí své peníze.
„Lidé nejsou hloupí, dokážou rozeznat kvalitu," tvrdí pekař Kabát.
Lidé často ani nevědí, že nekupují pečivo čerstvé, ale jen dopečené z polotovaru. Mražené pečivo je průmyslově vyráběný polotovar, který se po částečném předpečení následně šokově zamrazí při teplotě -35°C. Poté se zabalí do kartónů a je uskladněn v mrazených skladech při teplotě -18 °C. Tímto způsobem výrobci zaručují zachování kvality a dlouhou trvanlivost výrobků až na 9 měsíců. V zamraženém stavu se pečivo dostává i na prodejny, kde je podle potřeby dopékáno přibližně 10-15 minut. Toto zboží je určené k okamžité spotřebě, další den již zákazník sám pozná rozdíl. Na schopnost zákazníků poznat kvalitu spoléhá také majitel pražské pekárny Kabát: „Každý může obchodovat, s čím chce, zákazník pozná, co je dobré."
Legislativní úpravy pekaře nespasí
Svaz pekařů a cukrářů ovšem podceňuje schopnost zákazníků rozpoznat kvalitu: „Teď se připravila novela vyhlášky o potravinách. Bude dávat za povinnost informovat zákazníky, že ten výrobek je z mraženého polotovaru," řekl před časem Radiožurnálu předseda Jaromír Dřízel. „ Moc na legislativní úpravy nevěřím, zákazník není hloupý a kvalitu pozná," kontruje sebevědomě majitel pekárny Richard Kabát.
Zaujal vás článek?
Autor: Světla Prokešová
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse