Možná vás to překvapí, ale těsto na croissant vzniklo v rukách vídeňských pekařů. Těsto, ze kterého se croissant peče se dle rakouského hlavního města nazývá viennoiserie a lze z něj upéct nejen croissant, ale i jiné druhy pečiva, například předchůdce dnešního croissantu kipferl, který lehce připomíná český loupáček.
Jak se ale stalo, že Francouzi začali péct z typicky vídeňského těsta? Může za to rakouský důstojník August Zang, který si v Paříži otevřel v roce 1839 pekárnu Boulangerie Viennoise, zaměstnal zkušeného vídeňského pekaře a nabízel Francouzům tradiční kipferl. Pařížanům vídeňské pečivo tak zachutnalo, že kipferl vylepšovali a vylepšovali, až vznikl dnešní croissant, který je neodmyslitelnou součástí francouzské gastronomie.
Zajímavosti:
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse