Hloh peřenoklaný je rostlina s drobnějšími plody, asi 3 až 4 cm velkými, které připomínají křížence malých jablíček a šípků. Tato plodina pochází z Číny, kde se používá jako ovoce i lék. Plody jsou šťavnaté, lahodné a mají charakteristickou nakyslou chuť. Oproti našim běžným odrůdám hlohu je chuť mnohem příjemnější.
Chléb s přídavkem hlohu peřenoklaného je sice novinkou, avšak běžně se plody konzumují syrové, ve formě marmelád, sirupů, zavařenin, kandovaného či sušeného ovoce nebo i kapslí.
Jak již bylo zmíněno, hloh peřenoklaný je nejen chutný, ale má i mnohé léčivé účinky. V tradiční čínské medicíně léčí různé zdravotní problémy.
Má silné antibakteriální a antioxidační účinky, je cenným zdrojem vitaminů A, C, E, K a také železa, vápníku a hořčíku. Obsah vitaminu C je dokonce 773,4 mg/kg, přičemž u jablek je to pro srovnání 48 mg/kg. Dá se tedy říct, že se může pyšnit titulem superpotravina.
Hloh peřenoklaný má i další příznivé účinky a jeho spojení s pečivem je dozajista zajímavým pokusem o ozvláštnění nabídky.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse