Nebezpečné pečivo?
  

Nebezpečné pečivo?


Všeho moc škodí a na obsahu záleží. Asi tak bychom mohli začít dnešní téma, které se věnuje doporučenému množství konzumace pečiva.

Pečivo a cereálie jsou dobrým zdrojem sacharidů, které jsou současně bohaté na minerály, vitamíny a vlákninu.




Jejich množství pak závisí na tom, zda je pečivo bílé nebo celozrnné, rýže loupaná nebo přírodní. Zdravější jsou samozřejmě celozrnné výrobky, bílé pečivo dodává tělu primárně sacharidy a energii.

Mnoho rodičů nakupuje svým dětem v dobré víře „tmavé pečivo a přitom vůbec netuší, že s celozrnným pečivem nemusí mít nic společného a že může být jen obarvené. Tady se určitě vyplatí sledovat informace na obalech výrobků. Další chybou bývá upřednostňování celozrnného tmavého pečiva ve výživě malých dětí. Tady se naopak doporučuje, aby u dětí do deseti let převažovalo spíše bílé pečivo.

Jaké je tedy doporučené množství pečiva a cereálií na den pro dospělé a děti? Dětem mezi druhým a čtvrtým rokem postačí 2-3 porce, děti starší čtyř let potřebují 3-4 porce, dospělí pak asi 3-6 porcí. Jedou porcí je pak myšlen 1 krajíc chleba nebo houska, tři čtvrtě hrknu vařené rýže nebo cereálií. Seznam některých potravin a jejich hodnotu glykemického indexu najdete např. stránce www.fzv.cz

 


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV