https://www.traditionrolex.com/18
getId())->fetchAll(); ?>
  

Objevte makovou mouku.


Maková mouka si postupně nachází své místo v moderní výživě. Stává se zajímavou alternativou k běžným obilným moukám a oslovuje zejména ty, kdo hledají výživově hodnotné, bezlepkové a chuťově výrazné suroviny pro zdravější vaření i pečení. V čem se liší od klasického máku?




Druhý život máku: co to vlastně je maková mouka?

Maková mouka vzniká z odtučněných makových výlisků – jde tedy o vedlejší produkt při výrobě makového oleje. Po vylisování se pevný zbytek suší a jemně mele na tmavý prášek s intenzivní chutí a specifickou strukturou. Na rozdíl od mletého máku obsahuje maková mouka minimum tuku, zato ale vyniká vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a důležitých minerálních látek.

Tento typ mouky má své specifické vlastnosti a využití, ale díky svému složení nabízí opravdu široké spektrum výhod. Výrazná chuť i vůně ji předurčují k tomu, aby se používala s mírou, ale správně zakomponovaná do receptu dokáže vytvořit chuťově i nutričně výjimečné pokrmy.

Proč by vás maková mouka měla zajímat?

Skvělý přírodní zdroj vápníku

V porovnání s mléčnými produkty může nabídnout až několikanásobně vyšší množství tohoto minerálu, a to ve formě, kterou lidské tělo dobře využívá. Díky tomu je vhodnou volbou pro osoby s intolerancí laktózy, vegany nebo pro seniory a ženy v období po menopauze.

Vysoký podíl bílkovin i vlákniny

Maková mouka může obsahovat až 35 % bílkovin, což z ní činí výživově hodnotnou složku nejen pro sportovce. Nerozpustná vláknina zase pomáhá udržovat zdravou funkci střev a navozuje pocit sytosti, což ocení ti, kdo sledují svou hmotnost nebo se snaží omezit přejídání.

Bezlepková a vhodná pro alergiky

Jelikož neobsahuje lepek, je ideální pro osoby s celiakií nebo zvýšenou citlivostí na lepek. Při pečení je ale třeba kombinovat ji s jinými moukami či pojivy (např. vajíčky, psylliem nebo chia semínky), protože sama o sobě nedrží těsto pohromadě.

Nízký obsah sacharidů a tuku

Díky tomu, že při lisování makových semínek dochází k odstranění většiny oleje, zůstává v mouce jen minimum tuku. Navíc má velmi nízký glykemický index, a je tak vhodná pro diabetiky i pro nízkosacharidové stravování typu low-carb či keto.

Bohatá na minerální látky

Kromě vápníku dodává maková mouka tělu také důležité prvky jako hořčík, fosfor, železo, mangan nebo zinek. Ty přispívají k normální činnosti nervového systému, zdraví kostí a správné funkci metabolismu.

Jak makovou mouku zařadit do jídelníčku?

Používání makové mouky vyžaduje trochu jiný přístup než běžné obilné mouky. Kvůli své vyšší nasákavosti, absenci lepku a silné chuti není vhodné ji používat jako přímou náhradu ve všech receptech. Obvyklý doporučený poměr je přimíchat 10–30 % makové mouky k jiné, neutrálnější mouce, například rýžové, špaldové nebo ovesné.

 

Co je dobré mít na paměti?

Přestože se jedná o velmi zdravou surovinu, její použití není vhodné úplně pro každého:

  • Alergie na mák sice nejsou běžné, ale mohou se objevit – doporučuje se začít s malým množstvím.

  • Obsah opiových alkaloidů v kvalitní makové mouce bývá minimální a regulovaný, přesto se nedoporučuje podávat tuto surovinu dětem do 1 roku věku.

  • Specifická chuť a aroma nemusí vyhovovat každému – maková mouka je vhodná spíše jako doplněk, než jako základní mouka.

Maková mouka je výživově bohatá a chuťově výrazná surovina, která se výborně hodí do zdravé kuchyně. Ať už pečete sladké dobroty, nebo připravujete výživné snídaně a svačiny, dokáže dodat pokrmům originalitu i výživovou hodnotu. Díky vysokému obsahu minerálů, bílkovin a vlákniny může být cenným doplňkem zejména pro vegany, sportovce, alergiky nebo osoby na redukční dietě. S rozumným použitím a správnou kombinací s jinými surovinami má šanci stát se stálicí vaší domácnosti.

 

 

 

Zdroj: rehabilitace.info.cz


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV
Futurpol - dodáváme a servisujeme ucelená řešení pro pekárenské a potravinářské provozy a surovinová hospodářství.