Nová pekárenská linka je součástí pekárny Zelená louka v obci Herink nedaleko Prahy. Její provoz je prozatím zkušební. Podle slov generálního ředitele pekárenské skupiny Penam Jaroslava Kurčíka, bude linka na toastový chléb spuštěna během několik týdnů. Automatická pekárenská technologie bude vyrábět toastový chléb bez konzervantů, který by měl být trvanlivější, chutnější a zdravější.
Dotace pokřiví situaci na trhu
Proti dotační podpoře nové linky se staví konkurenční pekárenská skupina United Bakeries, která výrobu podobného chleba bez konzervantů zavedla již před osmi lety. Mluvčí United Bakeries Jaroslav Pomp přitom uvedl, že skupina na výstavbu a provoz linky žádnou dotaci nezískala. Jaroslav Pomp zároveň nevidí důvod, proč by pekárenská skupina Penam měla pobírat dotace. Obdobnou obavu vyjadřují také zástupci dalších pekáren, podle kterých jednosměrná dotace pokřiví situaci na trhu.
Spor předních pekárenských skupin pokračuje
Společnosti United Bakeries a Agrofert, která je majitelem pekárenské skupiny Penam, vedou dlouholetý spor. Před osmi lety Agrofert usiloval o sloučení United Bakeries se skupinou Penam. Na zálohách Agrofert vyplatil United Bakeries 100 milionů korun. Ze sloučení obou pekárenských skupin nakonec sešlo, přičemž obě strany se dohadují, kdo obchod zmařil.
Rozhodnutí soudu z loňského dubna stanovilo, že United Bakeries musí Agrofertu vrátit stomilionovou zálohu včetně úroků ve výši 36 milionů korun a dále nákladů za soudní řízení. Společnost United Bakeries se proti rozsudku odvolala k Nejvyššímu soudu.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse