Pekárny NOPEK a.s. měsíčně spotřebují 750 tun mouky a vyrobí přes tisíc tun pečiva
  

Pekárny NOPEK a.s. měsíčně spotřebují 750 tun mouky a vyrobí přes tisíc tun pečiva


Největší pekárenská společnost v Pardubickém kraji, pekárna NOPEK a.s., vyrábí více než 620 druhů pečiva. V šesti výrobních závodech ročně upeče přibližně 12 000 tun pečiva, které rozváží do 2 200 odběrných míst. I přes svou obří produkci je pekárenský kolos rodinnou firmou.




Pevné základy společnosti NOPEK a.s. tvoří zprivatizované pekárny v Hrušové, Svitavách a Lanškrouně, které doplňují další pekárenské a cukrárenské provozy ve Vysokém Mýtě, Moravské Třebové a v Hořicích.

Největší pekárnou ze skupiny NOPEK a.s. je pekárna Hrušová, nedaleko Vysokého Mýta. Pekárna s 80 zaměstnanci a nepřetržitým třísměnným provozem vyrábí přibližně 180 druhů pečiva. K hlavním pilířům pekárny patří pět výrobních linek, kynárna pro kynutí výrobků a devět rotačních pecí. I přestože je většina výroby automatizovaná, neobejdou se v pekárně bez ruční výroby. Tu je potřeba například při výrobě anglických rohlíků, u kterých se slanina a sýr pokládá ručně.

 

Měsíčně pekárny spotřebují 750 tun mouky

Pekárna NOPEK a.s. se přizpůsobuje rostoucí poptávce po vícezrnném a celozrnném pečivu. V sortimentu pekárny je přibližně 25 druhů chleba, výroba klasických bochníků ale klesá na úkor výroby speciálních chlebů z žitné a celozrnné mouky. „Za poslední tři roky se poměr pšeničné a žitné mouky obrátil. V 60 procentech objemu pečiva zpracováváme žitnou mouku,“ vysvětluje vedoucí provozu hrušovské pekárny Jan Syrový. O tom, že mouka je pro pekárnu klíčový artikl, svědčí její spotřeba. Měsíčně všechny pekárny společnosti NOPEK a.s. spotřebují okolo 750 tun mouky.

 

Pekárenský kolos s rodinným zázemím

Za chodem pekáren NOPEK a.s. stojí 370 zaměstnanců. Vedení pekárny je však ryze rodinnou záležitostí. Za vznikem názvu NOPEK nestojí žádná rodina Nopků, jak si mnozí mylně myslí, ale jednoduchá zkratka sousloví „NOvé PEKárny“.

V roce 1991 založil pekárenskou společnost NOPEK Bohumil Štanglica, který je dnes předsedou dozorčí rady. Pomyslné otěže rodinného podniku předal svým třem synům. O výrobu se stará Petr Štanglica, za obchod zodpovídá Tomáš Štanglica a generálním ředitelem pekáren NOPEK a.s. je Bohumil Štanglica mladší.

I když je v pekárenském průmyslu velká konkurence a rostou nároky velkých obchodních řetězců, svoji práci se snažíme dělat zodpovědně a v nemalé míře investujeme do našich provozoven. Od počátku firmy jsme do nových technologií a rozvoje investovali přes 200 milionů korun,“ dodává generální ředitel společnosti NOPEK Bohumil Štanglica.


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce

Pekárny NOPEK a.s. měsíčně spotřebují 750 tun mouky a vyrobí přes tisíc tun pečiva

 



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV
Futurpol - dodáváme a servisujeme ucelená řešení pro pekárenské a potravinářské provozy a surovinová hospodářství.