Podle rodinné tradice se měl David Jeřábek stát řezníkem. Masokombinát mu ale příliš nevoněl, proto si vybral pekařství, které bylo jeho srdci blíž. Vyučil se pekařem, úspěšně složil maturitu a později absolvoval na Vysoké škole pedagogické v Brně. Dnes vyučuje pekařství na pardubické střední škole. Své studenty učí nejen perfektní zvládání řemeslné i automatizované pekařské výroby, ale také v nich probouzí vztah k tradičnímu řemeslu.
Mistr odborné výuky David Jeřábek konstatuje, že vzdělání v pekařství zažívá mírné obrození, neboť za poslední dva roky neměli problém naplnit třídu potřebnými patnácti studenty. Moderní pekařství klade na pekařské učně vyšší nároky ve smyslu flexibilního zvládání řemesla. Vyučení pekaři se mohou uplatnit jak v malých pekárnách s převládající ruční výrobou, tak i v automatizovaných pekárnách, které vyžadují kontrolu a regulaci strojové práce.
Na Střední průmyslové škole potravinářství a služeb v Pardubicích učí budoucí pekaře inovacím, improvizaci a také flexibilnímu reagování na potřeby zákazníků. „Lidé si rádi připlatí za kvalitní a netradiční výrobky, proto vyrábíme chleby různých tvarů a s rozmanitými přísadami ořechů a semínek. Se studenty zkoušíme pracovat se sádlem, s kořením a učíme je nebát se vyhovět přáním zákazníků,“ říká pekařský mistr David Jeřábek.
O kvalitní výuce pardubické střední školy svědčí také úspěchy studentů. Studentka Kateřina Herčíková v letošní soutěži Pekař roku, která se konala v Brně, obsadila 3. místo. Z umístění má pekařský učitel David Jeřábek obrovskou radost, neboť podle jeho slov byla letošní konkurence vysoká. Přejeme, ať se Davidu Jeřábkovi a dalším pekařským mistrům daří úspěšně motivovat mladé studenty a rozvíjet v nich vztah k pekařskému řemeslu.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse