Podle Jiřího Bráta z iniciativy „Vím, co jím a piju“ prošlo testováním 20 vzorků chleba a pečiva. Kritéria Světové zdravotnické organizace na obsah soli splnilo celkem 11 z nich. Jen 9 vzorků pak vyhovělo doporučenému obsahu přidaných cukrů, rizikových tuků a vlákniny.
V případě soli činil zjištěný obsah v chlebu a pečivu rozpětí od 0,71 do 1,83 gramu na 100 gramů výrobku. Světová zdravotnická organizace doporučuje maximálně 1,2 gramu.
Člověk by neměl denně zkonzumovat více než 5 gramů soli. Češi toto doporučené množství až třikrát překračují. Podle Aleny Šteflové z české kanceláře Světové zdravotnické organizace by dodržování pětigramové hranice snížilo riziko mrtvice o 23 procent a infarktu o 17 procent.
Podle lékařů sůl zvyšuje chuť k jídlu a je tedy spoluzodpovědná za obezitu. Vysoký příjem soli rovněž zatěžuje ledviny. Hodně jí obsahují uzeniny, tučné sýry a chipsy.
Zaujal vás článek?
Autor: Martin Stejskal
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse