Na učilištích schází pekaři. Na odborných školách zaměřených na obory pekař, cukrář aktuálně studuje 3 400 učňů, z čehož je pouze 700 pekařů. Zbytek připadá na cukráře a cukrářky. Svaz pekařů a cukrářů se proto snaží posílit prestiž pekařskému řemeslu a vyvrátit některé zažité stereotypy. Mezi ně například patří zastaralé technologie či nízké mzdy. Svaz pekařů a cukrářů proto poukazuje na modernizaci pekařství i nárůst mezd. Podle Jaromíra Dřízala, výkonného ředitele Svazu pekařů a cukrářů kvalifikovaní zaměstnanci bez problémů dosáhnou na průměrnou mzdu.
Jaromír Dřízal vidí ztrátu prestiže pekařského řemesla především v nastaveném systému vzdělávání a společenského vnímání dosaženého vzdělání. Nemít vysokoškolské vzdělání ve společnosti představuje nedostatek, a proto mladí studenti ztrácí zájem o učební obory. „Prestiž musíme vracet postupně, nejde to naráz. Je potřeba, aby si lidé uvědomili, že je lepší být dobrý řemeslník než špatný inženýr,“ říká ředitel Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.
V rámci aktivit nabízí Svaz pekařů a cukrářů rodičům i dětem prohlídku odborných škol a pekáren, ve kterých se budoucí studenti přesvědčí o modernizaci pekařské výroby. Svaz přibližuje pekařský obor také prostřednictvím sociálních sítí a videospotů. K popularizačním akcím patří tradiční soutěž Pekař roku junior, jehož 22. ročník se uskutečnil na mezinárodním potravinářském veletrhu SALIMA konaném na přelomu února a března.
Budoucí pekaři nemusí mít o práci obavy, neboť v pekařském oboru je nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Pekařství zaměstnává přibližně dvacet tisíc lidí, přičemž do řemesla se mnohdy pouští vysokoškoláci, které neuspokojovala jejich dřívější práce. Jejich motivací je především výroba voňavých a chutných produktů. Respektive práce, jejíž výsledky jsou vidět a slouží dobrému účelu.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse