Světový den chleba také u nás
  

Světový den chleba také u nás


Světový den chleba je stanoven na 16. října a poprvé ho berou za svůj i domácí pekaři. Tento svátek vyhlásila Mezinárodní unie řemeslných pekáren U.I.B. a slaví se nejrůznějším způsobem v řadě zemí světa. Svátek navazuje na Den výživy vyhlášený organizací OSN pro výživu a zemědělství FAO v roce 1947.




Čeští pekaři oslavili svátek chleba kulatým bochníkem. Byl vyrobený z pšeničné mouky a vážil přes 15 kilogramů a bude zapsán do české verze Guinnessovy knihy rekordů. Rekordní chléb má na výšku 17 centimetrů a průměr pak 59 cm. Celé tohle dílo vzniklo v Michelské pekárně. Tam tento chléb ale dlouho nezůstal. Nejprve putoval na akci Světového dne chleba a pak byl přemístěn na akci Svazu pekařů a cukrářů, kde byl celý zkonzumován.

Kolik chleba za rok sníme? Ještě po druhé světové válce snědl obyvatel České republiky ročně v průměru přes 80 kilogramů chleba, v roce 2007 to bylo už jen 50 kilogramů.

Dle organizace FAO se ve světě ročně spotřebuje téměř 350 mil. tun chleba, který existuje v nespočetném množství druhů, tvarů, velikostí a chutí. V Česku se ročně upeče přes 300 tis. tun chleba.

Zatímco v roce 1930 bylo na území Česka přes 13 tis. pekáren, ve kterých pracovalo více než 43 tis. lidí, v současné době je v tuzemsku kolem 1800 pekařských výrobců. Z nich 60 pekáren zaměstnává více než 60 pracovníků. Objem tržeb pekárensko-cukrárenského oboru loni dosáhl zhruba 25 mld. korun a zaměstnával 18.500 lidí.

A nejoblíbenější kombinace konzumace chleba? Samozřejmě s máslem, nebo se sladkou pomazánkou jako džem, se zavařeninou, marmeládou, medem, nebo může být použit jako obal pro sendvič (obložený chlebíček). Chléb může být jen upečen, nebo následně toustován (opečen) – toast. Chléb také může být osmažen na tuku nebo na oleji – topinka.

A jak ho rádi vy?


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV