Podle průzkumu společnosti GfK roste poptávka po pečivu. Domácnosti nakupují čerstvé pečivo častěji, než kdy jindy. Přibližně jednou za dva dny. Častější nákupy vedou k zvyšování výdajů domácností. Za první pololetí spotřebitelé za pečivo utratili přes 14 miliard korun.
Zvyšující se odbyt klade větší požadavky na produkci samotných pekáren, které naráží na nedostatek pracovních sil. Do oboru se ale novým zaměstnancům příliš nechce. Hlavní příčinou jsou především dlouhodobě podprůměrné mzdy. V posledních pěti letech se průměrná mzda pekařů nepatrně zvýšila z 15 tisíc na 18 tisíc korun.
Nedostatek pracovních sil reflektují také kariérní portály. Podle Michala Nováka z pracovního portálu Profesia.cz registrují v posledních letech dvojnásobný počet inzerátů hledající zaměstnance na pozice pekař a cukrář.
Ročně učňovské obory pekař-cukrář opustí přibližně 150 kvalifikovaných pekařů a cukrářů. To je však málo. Proto někteří zaměstnavatelé snižují ze svých požadavků. Například pekárny obchodního řetězce Globus přijímají i uchazeče, kteří obor nevystudovali, ale projeví o pekařství dostatečný zájem. To potvrzují i slova šéfa pekáren Globus Pavla Meduny.
Jedním z řešení, jak přilákat více lidí do oboru je navýšení mezd, to se ale neobejde bez zdražení samotného pečiva.
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse