Loni se na veletrhu představilo 12 českých vystavovatelů a letos jich bylo 13. Tři z nich se účastili také letošní exhibice. Hnutí Slow Food vzniklo v roce 1986 a získalo si příznivce na celém světě. V České republice působí od roku 2000. Podle jeho protagonistů jde o pečlivou volbu stravy a svědomitou přípravu pokrmů. Filozofii hnutí prezentují tři slova: dobrý, čistý a fér.
Na veletrhu byly zastoupeny obilné produkty, mléčné výrobky, sýry, ovoce a zelenina, ryby, šunka a uzenářské výrobky, oleje, lahůdky, octy, bylinky, čokolády, zavařeniny, zmrzliny a nápoje všech druhů.
Potraviny pro veletrh Slow Food se podle pořadatelů vybírají velmi pečlivě. "To, co jíme a pijeme, by mělo být ze surovin výborné kvality, vyrobeno čistě a bez přidaných látek. Zároveň by zemědělec a zpracovatel měl za svůj produkt obdržet férovou cenu. Požadavky jsou přísnější než pouhé 'eko' nebo 'bio'," vysvětlil podmínky předseda české pobočky mezinárodního sdružení Slow Food Petr Mamula. Status partnerské země letošního ročníku pro Česku je podle něj oceněním zdejší produkce.
Loňského veletrhu ve Stuttgartu se zúčastnilo 380 vystavovatelů, jejichž výrobky prý byly vyprodány už první den. Letos vystavovalo celkem asi 500 producentů. Účast českých vystavovatelů podpořilo české ministerstvo zemědělství a agentura CzechTourism.
Zdroj ČTK
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse