https://www.traditionrolex.com/18
getId())->fetchAll(); ?>
  

Voňavý návrat k tradici: pekařské řemeslo znovu získává oblibu


Pekařské řemeslo se po letech stagnace těší opětovnému zájmu veřejnosti i mladých učňů. Roste poptávka po kvalitním a netradičním pečivu, což potvrzují nejen návštěvníci odborných veletrhů, ale i zástupci oboru. Tradiční chutě a řemeslné zpracování nacházejí cestu zpět na české stoly.




Ještě donedávna se zdálo, že pekařina jako tradiční obor pomalu ztrácí své místo v moderní společnosti. Levné, průmyslově vyráběné pečivo zaplnilo regály obchodních řetězců a mnohé menší pekárny bojovaly o přežití. Situace se však začíná obracet. Návštěvníci letošního veletrhu Czech Food Expo v Českých Budějovicích mohli na vlastní oči i chuťové buňky zažít, že pekařské řemeslo zažívá pozitivní změnu.

Mezi vystavovateli nechyběly ani regionální pekárny, které představily širokou škálu výrobků od klasických koláčů po rustikální a žitné chleby. Právě tyto druhy pečiva jsou v současnosti mezi zákazníky stále oblíbenější. Spotřebitelé začínají více dbát na kvalitu a původ surovin, což se projevuje i na jejich ochotě si za lepší produkt připlatit.

Změnu v chování zákazníků potvrzují i samotní pekaři. Větší zájem o sladké, žitné nebo netradičně zpracované pečivo zaznamenávají napříč regiony. Mnozí z nich proto rozšiřují nabídku o nové receptury nebo se vrací k osvědčeným tradičním postupům, které kladou důraz na ruční práci a dlouhé kynutí.

Vedle rostoucí poptávky je znát pozitivní obrat i v oblasti vzdělávání. Pekařský obor začíná přitahovat nové žáky, včetně těch, kteří mají ukončené jiné středoškolské vzdělání. Praktická výuka ve školních pekárnách dává budoucím pekařům možnost osvojit si nejen techniku, ale i cit pro detail, který je v tomto řemesle nezbytný. Je patrné, že atraktivita oboru stoupá také díky větší prezentaci na veřejných akcích a veletrzích, kde si lidé mohou práci pekařů vyzkoušet nebo alespoň ochutnat její výsledky.

Z pohledu oborových organizací je návrat zájmu o pekařinu důsledkem několika faktorů. Kromě většího povědomí o kvalitě potravin a trendu návratu k tradičním hodnotám sehrála roli i cenová stabilita. Zatímco jiné potravinářské segmenty čelily výraznému zdražení, cena pečiva zůstávala v posledních dvou letech poměrně vyrovnaná. A i když se nyní náklady mírně zvyšují, růst cen zůstává v přijatelných mezích.

Pekárny dnes čelí novým výzvám, musejí být schopny vyrábět pestřejší sortiment v menších sériích, a přitom si zachovat vysokou kvalitu. Tento trend je patrný i u velkých provozů, které dříve sázely výhradně na masovou produkci standardizovaných výrobků. Nyní však stále více z nich investuje do technologií umožňujících výrobu specifických typů pečiva s vyšší přidanou hodnotou.

Změna přístupu ke stravování, návrat k lokálním surovinám, ale i rostoucí prestiž pekařského řemesla mezi mladými lidmi ukazují, že pekařina budoucnost. Oživení tradičního řemesla je důkazem, že poctivá práce, chuť a vůně čerstvého pečiva mají v české kultuře stále své pevné místo. A pokud bude současný trend pokračovat, máme se rozhodně na co těšit – nejen jako spotřebitelé, ale i jako společnost, která si znovu připomíná hodnotu každodenního chleba.

 

 

 

Zdroj: budejovice.rozhlas.cz


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV
Futurpol - dodáváme a servisujeme ucelená řešení pro pekárenské a potravinářské provozy a surovinová hospodářství.