Výrobci rozšiřují nabídku bezlepkového pečiva
  

Výrobci rozšiřují nabídku bezlepkového pečiva


Společně s rostoucím počtem spotřebitelů s potravinovými alergiemi roste také počet pekáren, které se snaží vyhovět specifickým potřebám části odběratelů.




K těm patří i lidé trpící celiakií, tedy alergií na lepek. Nesnášenlivost jejich organismu k lepku, bílkovině obsažené v běžných obilninách, je nutí být na speciální dietě. Podle původce alergie se jí říká bezlepková. Ani s takovou dietou se však nemusíte obejít bez chleba a dalších pekařských výrobků.

Z velkých tuzemských pekáren nabízí bezlepkové výrobky například společnost PENAM patřící do koncernu Agrofert. Ta dodává zboží do stoprocentně bezlepkových prodejen potravin, nicméně s jejich produkty pro celiaky se lze setkat také v běžné obchodní síti. PENAM používá k výrobě tohoto pečiva kukuřičnou mouku nebo škrobu získaného speciální úpravou pšeničné mouky, z níž jsou odstraněny látky způsobující alergii. Do řady nazvané „Bezlepek“ patří chléb, bagety a muffiny.

Bezlepkovému výrobnímu programu se začínají věnovat také menší regionální výrobci. Před půldruhým rokem se do výroby pečiva pro celiaky pustilo také pekařství a cukrářství Sázava, které je nabízí ve 25 místních prodejnách. Sortiment tvoří více druhů chleba a biskupský chlebíček.

Bezlepkovými potravinami se zabývá také Pekárna Lípa. „Rok od roku se zvyšuje zájem o bezlepkové výrobky a tím se zvyšuje pro pekárnu LÍPA i význam bezlepkové výroby,“ uvádí tato pekárna z České Lípy. Ta má v sortimentu šest druhů bezlepkového chleba. Nově se k nim přidalo také šest produktů k dopékání. Kdo si chce potraviny vyrobit sám, může vzít zavděk deseti bezlepkovým směsím na chléb, knedlíky i kynuté těsto.

Zcela specializovaná na bezlepkovou produkci je pak pekárna Mottl z Hodkovic nad Mohelkou. Relativně mladá rodinná pekárna existuje od roku 2011. K jejímu založení vedly vlastní zkušenosti s celiakií. Pekárna nabízí krájené koláče, muffiny, slané i sladké housky a sušenky. Sortiment doplňuje sezónní zboží spojené především s Vánocemi a Velikonocemi.

S jakou budoucností mohou tito a další výrobci počítat? Zatímco dříve mohla být celiakie až stigmatizující, v dnešní době je konzumace bezlepkových potravin považována dokonce za módu. Ve Spojených státech drží bezlepkovou dietu řada osobností, které ani žádnou potravinovou alergií netrpí. Zahraniční zdroje uvádějí, že lepek neobsahoval například ani svatební dort dcery bývalého amerického prezidenta Chelsey Clintonové.

 


Zaujal vás článek?   


Autor: Martin Stejskal



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV
Futurpol - dodáváme a servisujeme ucelená řešení pro pekárenské a potravinářské provozy a surovinová hospodářství.