https://www.traditionrolex.com/18
Zdeňka a Zbyněk Poštulkovi z Loštic
  

Zdeňka a Zbyněk Poštulkovi z Loštic


Tentokrát se na cestách za osobnostmi oboru vydáváme do Loštic u Olomouce, kde manželé Zdeňka a Zbyněk Poštulkovi před několika lety zahájili výrobu tvarůžkových moučníků.




Tvarůžkové pochoutky jste začali vyrábět v roce 2009, jak Vás tenkrát vůbec napadlo vyrábět ze slaných tvarůžků cukrářské výrobky? Jaká byla reakce okolí?

V Lošticích se vyrábí Olomoucké tvarůžky, proto se sázka na tento jediný původní český sýr nabízela. V tu dobu i odborník na cestovní ruch pan Tomio Okamura přes média doporučoval Hané, aby se v gastroturistice zaměřila na tento originální produkt. Začínali jsme s tvarůžkovým šátečkem, koláčkem a košíčkem. Tehdy jsme neměli žádnou propagaci, a proto se prodalo málo kousků. Lidé našim moučníkům nedůvěřovali.

Jak na tuto dobu začátků vzpomínáte? Co Vám začátky ulehčilo nebo naopak ztížilo?

Jednoznačně nám pomohlo, že jsme se úspěšně zúčastnili potravinářských soutěží.

Dalším impulsem pro nás byly farmářské trhy v okolí, které se začátkem roku 2010 rozběhly v našem regionu. Nemohli jsme totiž čekat, že si nás zákazníci sami najdou v Lošticích. V propagaci nám také pomohl zájem médií o náš zcela originální produkt z Olomouckých tvarůžků. Nevýhodou ale je, že máme prodejnu na malém městě se 3 000 obyvateli.

Jaké jsou reakce zákazníků, kteří o Vašem produktu slyší poprvé? Objevují se rozpaky, negativní nebo zcela pozitivní reakce?

Nejčastější první reakcí je úsměv. Potom dotaz, jak to chutná. Naše tvarůžkové moučníky totiž na první pohled vypadají jako klasické sladké zákusky, ale klamou tělem. Jsou totiž slané. Potěší, když se nám takový „nový“ zákazník vrátí na trzích ke stánku a řekne, že jsou naše moučníky dobré, že si pochutnal.

Vyrábíte své produkty sami nebo využíváte služeb cukrářů/pekařů?

Dá se říct, že kromě několika základních surovin, si produkty zajišťujeme vlastními silami. Vyrábíme si listové těsto z másla a mouky, pečeme korpusy a na závěr je zdobíme tvarůžkovou pěnou.

Jak dlouho trvá výroba například tvarůžkového dortíku? Co je na výrobě nejpracnější?

Jak dlouho trvá jeden dortík jsme samozřejmě ještě nestopovali. Většinou jich vyrábíme několik kousků nebo několik desítek, když jedeme na akci. To již ale musíte mít předem napečené korpusy. Asi největší nepříjemností je, že pokud jedeme na farmářské trhy, musíme brzo ráno namíchat pěnu a naplnit korpusy. Není výjimkou, že potom vstáváme mezi druhou a třetí hodinou ráno.

Vašim výrobkům se v médiích dostalo docela velké pozornosti. Myslíte, že tvarůžkové moučníky se jednou stanou tradiční součástí domácí kuchyně na Olomoucku?

Těžko hádat. Je to asi jako s krojem. Když zítra začnu šít nové šaty, které budu propagovat jako loštický kroj, za jak dlouho se potom stanou lidovým krojem? Víme jen, že se s tvarůžkovými moučníky snažíme zakládat novou gastronomickou tradici. A jak říkáme, přidali jsme tvarůžkům další rozměr.

Během let svého podnikání jste získali řadu ocenění. Které z nich má pro Vás osobně největší význam?

Jednoznačně ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje 2011. Tato soutěž je podporovaná Ministerstvem Zemědělství. Díky tomu jsme dostali za výhodných finančních podmínek například do Českých Budějovic na výstavu Země živitelka nebo do Brna na potravinářský veletrh Salima. Reklamy není nikdy dost.

Díky své práci se dostanete na různé trhy, výstavy a slavnosti. Kam se s Vašimi tvarůžkovými moučníky rádi vracíte?

Na trhy a jarmarky jezdíme s tvarůžkovými moučníky necelé dva roky. Je to vždy náročné, brzo ráno vstávat, nachystat moučníky, přepravit se na místo a nachystat stánek. Rádi se trhů účastníme, ale nejraději se pak vracíme především domů.

Co je na Vaší práci nejobtížnější a co Vás naopak baví a těší?

Asi nejobtížnější je podnikat na malém městě, kde se všichni znají. Je to živná půda pro závist a pomluvy. Člověk si to ale nesmí příliš zabírat. To co děláme, nás musí bavit a těšíme se z každého malého úspěchu. Ať je to pochvala spokojeného zákazníka na prodejně nebo pozitivní ohlas o našem podnikání v médiích.

Samostatné podnikání - zejména v potravinářství - je velmi náročná činnost, jak načerpáváte sílu k další práci? Naskytne se vůbec někdy nějaká volná chvilka?

Rádi chodíme do přírody, preferujeme cykloturistiku, v zimě běžky nebo bazén. Času máme podstatně méně, než tomu bylo před otevřením Tvarůžkové cukrárny.

Během Vaší dosavadní činnosti se sortiment výrobků značně rozšířil, jaké jsou Vaše další podnikatelské plány?

I do budoucna chceme udržet moučníky pouze v naší Tvarůžkové cukrárně v Lošticích. Teď jich děláme deset druhů. Nemáme v plánu ve velkém rozšiřovat výrobu a oslovit supermarkety. Moučníky jsou totiž nejlepší čerstvé a nechceme měnit jejich chuť tím, že bychom začali používat konzervační látky. Chceme udržet vysokou kvalitu našich moučníků a zachovat regionální produkt.

Co byste doporučili začínajícím podnikatelům v potravinářství?

Nebát se kontrolních orgánů, jít si za svým cílem, neposlouchat hloupé řeči, zapojit se do soutěží jako je Regionální potravina a pokud se něco podaří, pochlubit se novinářům.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho dalších úspěchů!


Zaujal vás článek?   


Autor: redakce

Zdeňka a Zbyněk Poštulkovi z Loštic
Zdeňka a Zbyněk Poštulkovi z Loštic
Zdeňka a Zbyněk Poštulkovi z Loštic
Zdeňka a Zbyněk Poštulkovi z Loštic
Zdeňka a Zbyněk Poštulkovi z Loštic

 



V diskusi zatím není žádný příspěvek. Buďte první!

Nový příspěvek do diskuse



Katalog firem,
produktů a služeb

Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.

Vyhledávání Nová registrace

Newsletter

Chcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.

Přihlásit k odběru
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů
TEN ART, spol. s r.o.
Vyzkoušej Ekonomický Software DUNA
Výstaviště České Budějovice a.s.
MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL IV
Futurpol - dodáváme a servisujeme ucelená řešení pro pekárenské a potravinářské provozy a surovinová hospodářství.