V Lošticích se vyrábí Olomoucké tvarůžky, proto se sázka na tento jediný původní český sýr nabízela. V tu dobu i odborník na cestovní ruch pan Tomio Okamura přes média doporučoval Hané, aby se v gastroturistice zaměřila na tento originální produkt. Začínali jsme s tvarůžkovým šátečkem, koláčkem a košíčkem. Tehdy jsme neměli žádnou propagaci, a proto se prodalo málo kousků. Lidé našim moučníkům nedůvěřovali.
Jednoznačně nám pomohlo, že jsme se úspěšně zúčastnili potravinářských soutěží.
Dalším impulsem pro nás byly farmářské trhy v okolí, které se začátkem roku 2010 rozběhly v našem regionu. Nemohli jsme totiž čekat, že si nás zákazníci sami najdou v Lošticích. V propagaci nám také pomohl zájem médií o náš zcela originální produkt z Olomouckých tvarůžků. Nevýhodou ale je, že máme prodejnu na malém městě se 3 000 obyvateli.
Nejčastější první reakcí je úsměv. Potom dotaz, jak to chutná. Naše tvarůžkové moučníky totiž na první pohled vypadají jako klasické sladké zákusky, ale klamou tělem. Jsou totiž slané. Potěší, když se nám takový „nový“ zákazník vrátí na trzích ke stánku a řekne, že jsou naše moučníky dobré, že si pochutnal.
Dá se říct, že kromě několika základních surovin, si produkty zajišťujeme vlastními silami. Vyrábíme si listové těsto z másla a mouky, pečeme korpusy a na závěr je zdobíme tvarůžkovou pěnou.
Jak dlouho trvá jeden dortík jsme samozřejmě ještě nestopovali. Většinou jich vyrábíme několik kousků nebo několik desítek, když jedeme na akci. To již ale musíte mít předem napečené korpusy. Asi největší nepříjemností je, že pokud jedeme na farmářské trhy, musíme brzo ráno namíchat pěnu a naplnit korpusy. Není výjimkou, že potom vstáváme mezi druhou a třetí hodinou ráno.
Těžko hádat. Je to asi jako s krojem. Když zítra začnu šít nové šaty, které budu propagovat jako loštický kroj, za jak dlouho se potom stanou lidovým krojem? Víme jen, že se s tvarůžkovými moučníky snažíme zakládat novou gastronomickou tradici. A jak říkáme, přidali jsme tvarůžkům další rozměr.
Jednoznačně ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje 2011. Tato soutěž je podporovaná Ministerstvem Zemědělství. Díky tomu jsme dostali za výhodných finančních podmínek například do Českých Budějovic na výstavu Země živitelka nebo do Brna na potravinářský veletrh Salima. Reklamy není nikdy dost.
Na trhy a jarmarky jezdíme s tvarůžkovými moučníky necelé dva roky. Je to vždy náročné, brzo ráno vstávat, nachystat moučníky, přepravit se na místo a nachystat stánek. Rádi se trhů účastníme, ale nejraději se pak vracíme především domů.
Asi nejobtížnější je podnikat na malém městě, kde se všichni znají. Je to živná půda pro závist a pomluvy. Člověk si to ale nesmí příliš zabírat. To co děláme, nás musí bavit a těšíme se z každého malého úspěchu. Ať je to pochvala spokojeného zákazníka na prodejně nebo pozitivní ohlas o našem podnikání v médiích.
Rádi chodíme do přírody, preferujeme cykloturistiku, v zimě běžky nebo bazén. Času máme podstatně méně, než tomu bylo před otevřením Tvarůžkové cukrárny.
I do budoucna chceme udržet moučníky pouze v naší Tvarůžkové cukrárně v Lošticích. Teď jich děláme deset druhů. Nemáme v plánu ve velkém rozšiřovat výrobu a oslovit supermarkety. Moučníky jsou totiž nejlepší čerstvé a nechceme měnit jejich chuť tím, že bychom začali používat konzervační látky. Chceme udržet vysokou kvalitu našich moučníků a zachovat regionální produkt.
Nebát se kontrolních orgánů, jít si za svým cílem, neposlouchat hloupé řeči, zapojit se do soutěží jako je Regionální potravina a pokud se něco podaří, pochlubit se novinářům.
Děkuji za rozhovor a přeji mnoho dalších úspěchů!
Zaujal vás článek?
Autor: redakce
Místo pro Vaše odkazy. V případě splnění registračních podmínek zdarma zveřejníme.
Vyhledávání Nová registraceChcete zůstat v obraze? Připojte se k naší komunitě profesionálů. Objednejte si zasílání nejaktuálnějších příspěvků mailem.
Přihlásit k odběru
Nový příspěvek do diskuse